Top 5 korisnih saveta kako odabrati pravo ime za psa

Top 5 korisnih saveta kako odabrati pravo ime za psa

Odluka je doneta: kupujete/usvajate psa! Možda samo zvuči jednostavno, ali mnogi vlasnici tvrde da je najteži deo tog procesa upravo odabir imena za novog člana porodice. Ponekad se ime za psa jednostavno „dogodi“, vlasnici ugledaju ljubimca i shvate da je to baš ono pravo, dok u većini slučajeva izbor imena zadaje dosta glavobolje.

Ukoliko ne znate kako da nazovete svog ljubimca, pročitajte u nastavku naših 5 saveta koji Vam mogu uštedeti dosta vremena i ublažiti „muke“.

Kratko i jednostavno

Želite da naučite svog psa da se što brže odaziva na svoje ime? U tom slučaju ga nazovite što kraće! Preporučuje se da to budu imena koja imaju najviše tri sloga jer generalno psi slabije pamte duža imena (npr. Lola, Koko, Aron)…

Čak i da svom psu date duže ime, videćete da ćete mu vremenom pronaći nadimak koji će biti kraći.

Izgled

 smešan-pas-jezik

Jedan od načina na koji možete da odaberete ime za psa svom novom članu porodice, jeste taj što ćete ga jednostavno pogledati. Ovo je ujedno i jedan od najlakših načina za davanje imena. Ako je Vaš pas žut ili svetlije dlake možete ga nazvati Žućko, a ako je tamniji – Garo. Dok u slučaju ako je čupav može biti Čupko.

Ponašanje i osobine

Vaš ljubimac ne mora odmah dobiti svoje ime. Možete pričekati neko vreme i ime za psa će se samo pronaći tako što ćete zapaziti neke njegove karakteristike ili osobine. To su imena poput Maze, Dive (ako npr. voli da bude u centru pažnje) i sl.

 

Bez zbunjivanja

zbunjujuće ime za psa

S obzirom na to da Vi, kao i brojni drugi vlasnici, sigurno želite da Vam ljubimac nauči neke osnovne naredbe poput „sedi“, „lezi“, ili „dođi“ onda je potrebno da se potrudite da njegovo buduće ime ne bude zbunjujuće kako ga pas ne bi zamenio za neku od tih naredbi.

Recimo ime Redi vrlo lako može da se pobrka sa komandom „sedi“, stoga ono i nije baš najidealnije za one koji žele da nauče svog psa da sluša. Psi ne pamte reči kao što ih pamte ljudi, što znači da ako čuju slične frekvencije, vrlo lako može doći do zbrke.

 

Filmovi i crtaći kao inspiracija

 crni-pas-labrador

Uvek svoju inspiraciju možete potražiti na drugim mestima, kao što su filmovi ili crtani filmovi. S tim što morate imati na umu da su ta imena ujedno i najpopularnija imena za pse. Sigurno ste čuli brojne vlasnike u parkovima kako dozivaju svoje miljenike imenima poput Tedija, Badija ili Lesi. Među popularnijim su takođe Maza i Lunja.

Ovo su samo neki od predloga i saveta koje možete iskoristiti kako biste svom ljubimcu nadenuli odgovarajuće ime. Naravno, pre nego što donesete konačnu odluku testirajte reakciju Vašeg psa na svoje novo ime. Vrlo lako ćete primetiti ukoliko mu ime ne odgovara ili ako ne može da ga upamti.

Sve u svemu – Vaš osećaj je takođe veoma koristan prilikom odabira imena te stoga nemojte ga nikako zaboraviti.

Srdjan Stojadinovic

Podeli svoje mišljene

*