Da li crna mačka donosi nesreću

Da li crna mačka donosi nesreću

Da li ste i vi među onima kojima su u detinjstvu govorili da crna mačka donosi nesreću? Kad god vidimo crnu mačku na ulici, trudimo se da je zaobiđemo ili protrčimo pre nje da nam ona ne bi pretrčala put. Najčešća asocijacija na crne mačke je veštičarenje, nesreća, a postoji čak i ailurofobija – strah od mačaka, u koji spada i ovo verovanje.

Međutim, postoji veliki broj zemalja u kojima se crna mačka zapravo smatra životinjom koja donosi sreću, a u nastavku teksta saznajte i koja su to zanimljiva verovanja, koja su definitivno različita verovanjima ljudi sa naših prostora.

crna mačka-pun-mesec

Japan

U Japanu su veoma popularne tzv. „mačke sreće“. U pitanju su figure mačke sa podignutim šapama. Veruje se da ove figurice vlasniku donose bogatsvo i sreću  ali se takođe smatra i da teraju negativnu energiju iz doma. One su najčešće u beloj boji, međutim ima ih i u crnoj.

Još jedno interesantno verovanje karakteristično za ovu dalekoistočnu zemlju jeste da ukoliko devojka ima crno mače, da će joj ono doneti mnogo udvarača.

mačka-na-tastaturi

Engleska

Poklonite li mladi u Engleskoj crnu mačku pred svadbu: očekuje je sreća u braku… Ili barem tako kaže jedno od njihovih verovanja. Iako se poklanjanje mačaka ne preporučuje, mladenci moraju da budu srećni i da ga prihvate jer crna mačka u kući na početku braka označava dugačak i srećan zajednički život.

devojka-i-crna-mačka

Francuska

Želite da živite u južnoj Francuskoj? U tom slučaju morate znati da ukoliko pustite crnu mačku na raskrsnicu na kojoj se ukršta pet ulica, da će vas ona odvesti direktno do mesta gde se nalazi blago.

Takođe, u nekim delovima Francuske se veruje da postoji duh koji se najčešće javlja u obliku crne mačke, a ukoliko mu ukažete poverenje, onda vas očekuje blagostanje.

Ovo nisu jedina verovanja. U mnogim pozorištima širom sveta se smatra da su crne mačke najbolja publika, a moreplovci su oduvek težili ka tome da za sreću na brodu drže crnu mačku (iako to nisu uvek mogli sebi da priušte jer su one bile izuzetno skupe). Kojoj vi grupi pripadate? Da li verujete u to da je crna mačka oličenje nesreće ili ipak obrnuto?

Milena Milutinović

Rođena pre dvadeset dve godine u tundrama Sibira. Hiperaktivna, brbljiva i večito čupava plava devojč’ca. Veliki zaljubljenik u životinje i Hari Potera. Čitanje knjiga mi je omiljeni hobi u slobodno vreme (pored gubljenja živaca na nepotrebne stvari).

1 comment

  1. Ivana Glišović
    says:

    Ne verujem u te priče što se tiče crne boje mačke
    Zato što sam kao mala imala takvu boju mačke, a iz svih njenih okota da li dvoje , troje ili četvoro jedno je uvek bilo sivo
    To joj je bilo u genima

Podeli svoje mišljene

*