Dete i pas: koje rase su najbolje za život u porodici sa decom?

Dete i pas: koje rase su najbolje za život u porodici sa decom?

Vaše dete želi da ima psa, međutim Vi ste skeptični po tom pitanju?

Konstantno se pitate kako će funkcionisati zajedno? Da li će se slagati i da li će pas moći da se prilagodi životu u porodici? Ovim tekstom, pokušaću da razrešim pitanje koje muči mnoge roditelje: Kog psa bi bilo najbolje uzeti u porodicu koja ima dete?

Pre nego što uzmete psa vrlo je važno da znate šta da očekujete i da postavite određene kriterijume prilikom izbora istog. Niko, samim tim ni Vi, ne bi želeli dođete u situaciju da se iznenadite nekim njegovim postupkom ili recimo činjenicom da se linja. Već sam ranije pisala o stvarima koje treba da znate pre nego što uzmete psa i zato mislim da bi bilo korisno da još jednom pročitate taj tekst ukoliko do sada niste. Videćete da je izbor rase zaista važan kriterijum, a samim tim što se ovde radi o detetu, onda on postaje još važniji.

1. Zlatni ili labrador retriver

labrador-pas-šteneOva rasa je izuzetno nežna i krotka i zbog toga ne treba da nas čudi što je jedna od najčešćih koju biraju kao vodiča za slepe ljude. Ovaj pas je veran porodici u kojoj živi i činiće odlično društvo Vašem detetu. U pitanju su aktivni i društveni psi, kojima je potrebna svakodnevna fizička aktivnost što je idealno za dete. Oni predstavljaju najpopularniju porodičnu rasu pasa zato što nisu agresivni niti previše plašljivi, a opet, veoma su strpljivi sa decom.

2. Irski seter

irski-seter-pas-rasaSmatra se da je ovo najstarija od tri rase setera koja je poznata bar od 18. veka. U pitanju je elegantan, atletski građen pas. Obuka ovog psa nije uvek jednostavna, naročito ukoliko je neophodno da ovaj pas bude pas za društvo. Međutim, kada se obuči, on postaje srdačan i osetljiv, što je svakako jedna od prednosti ove rase kada je u pitanju život u porodici. I njemu je, uostalom, kao i svim ostalim rasama potrebna velika količina fizičke aktivnosti, što se odlično odražava na zdravlje deteta.

3. Koker španijel

koker-španijelKoker španijeli (konkretno ovde ću govoriti o Engleskom koker španijelu) obožavaju da se igraju, naročito sa loptom, a to znači samo jedno – detetu sigurno neće biti dosadno sa njim. Veseo, nežan i okretan, vatren i uporan, ovaj pas ima veoma razvijeno čulo mirisa. U pitanju su (isto kao i retriveri) društveni psi, koji su dovoljno dobri za život u stanu/kući, što znači da nećete imati problema sa njegovim prilagođavanjem životu u domaćim uslovima.

4. Pudla

pudla-pasU pitanju je jedna od inteligentnijih rasa pasa. Privržena je i društvena, a ono što je najvažnije – laka je za obučavanje. Ovaj pas je veliki obožavalac kupanja, što takođe može biti veoma zabavno detetu. Ponekad se ovaj pas koristi kao vodič slepih. Pudla je sposobna da se prilagodi velikom broju situacija i ono što je interesantno – ima neobičnu sposobnost da prepozna prve signale epileptičnog napada. Dobronamerna je i druželjubiva, idealan prijatelj detetu i ne linja se mnogo.

5. Bigl

bigl-pasU pitanju je izuzetno brz pas i simpatičan je za društvo, koji zahteva svakodnevnu negu u obliku fizičke aktivnosti. Pošto je u pitanju društveni pas, on će biti najsrećniji ukoliko bude imao pored sebe društvo, a da li postoji išta bolje od radoznalog deteta koje želi da se igra sa njim? Takođe je dobar za život u zatvorenom prostoru.

Iz svega navedenog, može se zaključiti da su za porodicu najbolje one rase koje se lako mogu trenirati i uvežbavati jer su odlični u ophođenju sa decom i spremniji su da ih istrpe. Samim tim, ovi psi su podjednako privrženi svim članovima porodice i nisu vezani samo za jednog. Takođe, potrebno je da razmotrite veliki broj drugih faktora poput karakternih osobina Vašeg deteta. Zapitajte se da li voli da šeta, da li je dovoljno odgovorno da bi moglo imati psa, da li imate dovoljno veliki stan ili ograđeno dvorište itd. Na osnovu svega ovoga moći ćete da izaberete psa koji će Vam najbolje odgovarati veličinom, ponašanjem ili rasom.

Milena Milutinović

Rođena pre dvadeset dve godine u tundrama Sibira. Hiperaktivna, brbljiva i večito čupava plava devojč’ca. Veliki zaljubljenik u životinje i Hari Potera. Čitanje knjiga mi je omiljeni hobi u slobodno vreme (pored gubljenja živaca na nepotrebne stvari).

Podeli svoje mišljene

*