Filmovi o mačkama – jedan od ovih sigurno niste gledali

Filmovi o mačkama – jedan od ovih sigurno niste gledali

Nakon pasa i top 5 filmova o psima, na red su došli i filmovi o mačkama. Za sve njihove ljubitelje, u nastavku ćemo predstaviti 5 filmova o mačkama koji će sigurno probuditi posebnu emociju, a možda čak i želju za tim da proširite svoju porodicu za novog kućnog ljubimca.  

      1. Henri 2: Paw de Deux (2012)

mačak-henri-youtubeRadi se o francuskom kratkometražnom filmu koji traje samo 2 minuta i 6 sekundi, a koji je oduševio preko 10 miliona gledalaca širom sveta, o čemu nam svedoči i broj pregleda na Youtube-u. Ovaj film ima više nastavaka, a radnja je fokusirana na mačka egzistencijalistu – Henrija, koji promišlja nad apsurdom sopstvenog postojanja. Ovaj film je bio proglašen za najbolji viralni video o mačkama, a čak je i nagrađen “Zlatnom macom” na Festivalu internet filmovi o mačkama. Da biste razumeli zašto je ovaj film ostavio snažne utiske na toliki broj ljudi, morate ga jednostavno pogledati. To možete učiniti ovde. 

     2. Felidae (1994)

felidae-filmovi-o-mačkamaFelidae je nemački crtani film, zasnovan na istoimenoj knjizi Akifa Pirinčija iz 1989. godine. Može se reći da se radi o jednoj mačijoj detektivskoj priči u čijem centru se nalazi domaći, izuzetno inteligentni i cinični mačak Fransis, koji se zajedno sa svojim gazdom, arheologom Gustavom Lobelom, seli u jednu trošnu i mračnu kuću. Tokom svojih istraživanja, Fransis otkriva brojna ubistva mačaka koja su počinjena u komšiluku i pokušava da reši razne misterije.  

     3. Mačke iz visokog društva (1970)

film-o-mačkama-the-aristocratsJoš jedan animirani film koji je pronašao svoje mesto na našoj listi TOP 5 – filmovi o mačkama. Ovoga puta radi se o filmu američke produkcije, tačnije, o Diznijevom crtanom filmu. Priča počinje u Parizu, u kući Gospođe. Jednog dana, razgovarajući sa jednim starcem, Gospođa govori da želi da ostavi svoje bogatstvo mačkama. Čuvši to, sluga Edgar je odlučio da otme mačke, nakon čega započinje avantura koja je postala jedna od najomiljenijih deci širom sveta. Naša topla preporuka je da odgledate ovaj crtani jer poruke koje on upućuje nisu namenjene samo deci, već ima nešto i za odrasle.

     4. Of Unknown Origin (1983)

of-unknown-origin-film-o-mačkama

A sada ide nešto za ljubitelje horor filmova. Naime, film “Nepoznatog porekla” je kanadsko-američki film, zasnovan na knjizi “The visitor” iz 1981. godine. Na Festivalu filma u Parizu, “Of Unknown Origin” je dobio čak dve nagrade. Ovo nije klasičan film o mačkama, već je više o tome kako bi naš svet izgledao da ih nema (tokom Srednjeg veka mačke su bile masovno istrebljavane zbog različitih sujeverja, a to je posledično dovelo do uvećavanja broja pacova koji su širili kugu). Radnja filma prati Barta, koji ostaje sam kod kuće (nakon što mu supruga i deca odlaze na putovanje) kako bi mogao da dovrši projekat koji bi ga unapredio na poslu. Međutim, u jednom trenutku on shvati da u podrumu ima pacova koji mu ne da mira i od tada počinje njegova borba sa njim, što dovodi do njegovog opsesivnog ponašanja. Neko je čak nazvao ovaj film “…urbani Mobi Dik sa pacovom umesto kita.”

     5. Mačije oko (1985)

cats-eye-film-o-mačkiJoš nešto za zaljubljenike u horore. Reč je o antologiji od tri horor priče koje povezuje – jedna mačka! Sve tri priče je napisao kralj horora Stiven King. Ovo je jedan neobičan filmski eksperiment koji posmatra ljudski strah iz mačje perspektive. Da ne bismo otkrivali previše detalja, jednostavno vam preporučujemo da ga odgledate jer se sigurno nećete pokajati!

Izbor je svakako bio težak ali ovi filmovi o mačkama su sigurno zaslužili da se nađu na ovoj listi. Nadamo se da ćete uživati u gledanju i očekujemo vaše utiske o tome koji vam se film najviše dopao!

Milena Milutinović

Rođena pre dvadeset dve godine u tundrama Sibira. Hiperaktivna, brbljiva i večito čupava plava devojč’ca. Veliki zaljubljenik u životinje i Hari Potera. Čitanje knjiga mi je omiljeni hobi u slobodno vreme (pored gubljenja živaca na nepotrebne stvari).

Podeli svoje mišljene

*