Igre za psa: 7 vežbi za poboljšanje kondicije Vašeg psa

Igre za psa: 7 vežbi za poboljšanje kondicije Vašeg psa

Da li ste nekada došli u situaciju da izvedete psa u šetnju i da ste pomislili da se malo zaigrate sa njim, ali u tom trenutku niste mogli da se setite nijedne igre za psa?

Ukoliko želite kućnog ljubimca, potrebno je da znate da je izuzetno važno da ga uzgajate na ispravan (a što je još važnije, zdrav) način. Najbolje sredstvo za održavanje dobre kondicije i za čuvanje zdravlja jesu redovne vežbe, kao i razne igre za psa. One se mogu kretati od najjednostavnijih (npr. trčanje, šetanje) pa sve do onih složenijih. Međutim, složenije  zahtevaju malo više truda i pomoćnog materijala (npr. natezanje kanapa, igre sa igračkama). U nastavku, predložićemo Vam 7 vežbi koje će doprineti poboljšanju fizičkog i mentalnog zdravlja Vašeg ljubimca.

Mnoga istraživanja na ovu temu pokazala su da vlasnici pasa uživaju u mnogim zdravstvenim i društvenim prednostima koje proističu iz šetanja svojih pasa nekoliko puta nedeljno. Te prednosti obuhvataju poboljšan rad kardiovaskularnog sistema, jače mišiće i kosti, smanjen stres i smanjen krvni pritisak.

      1. Igra nalaženja pomaže psu u razvijanju moždanih funkcija

pas-tragačOvaj vrsta igre za psa je igra u kojoj učestvuju dve osobe i pas. Jedna osoba drži psa za ogrlicu, na taj način mu ne dajući da se pomeri sa trenutne pozicije. Za to vreme, Vi držite nagradu ispred nosa psa i nakon nekoliko minuta je sakrivate negde u neposrednoj blizini. Nakon toga, osoba koja je držala ogrlicu pušta psa i Vi mu dajete komandu da pronađe skrivenu nagradu. Ovu igru je najbolje igrati u zatvorenom prostoru.  To možete učiniti na sledeći način: Uzmite šaku granula i sakrijte ih svuda po kući – iza vrata, pod stolom, ispod tepih i bilo gde vam se učini prigodnim. Vaš pas će uživati u igri pronalaženja ukusnih zalogaja njuhom, i to će ga izmoriti i fizički i psihički.

      2. Plivanje je to koje oblikuje i jača mišiće Vašem psu

pas-pliva-bordoška-dogaOvo je takođe sjajna aktivnost za poboljšanje kondicije Vašeg psa. Većina pasa umeju da plivaju. Međutim, Vašem ljubimcu će biti mnogo interesantnije da to čini zajedno sa Vama. Takođe, ova aktivnost donosi korist obema stranama – pas je srećan, a Vi ste na zdrav način proveli svoje slobodno vreme sa njim.

      3. Igračke su te koje čine njihov duh vedrim i razdraganim

pas-i-igračkaDanas postoji mogućnost da u pet šopovima pronađete najraznovrsnije igračke koje će se dopasti Vašem psu, a koje će istovremeno biti korisne za njegovo zdravlje. One postoje u najrazličitijim varijantama – u obliku kosti, lopte, životinje, kao i u najrazličitijim bojama. Sve što je potrebno jeste da jednostavno odaberete igračku koja će biti primerena veličini psa i Vašim željama.

      4. Natezanje kanapa je jedna od igara za kontrolu snage i instikta Vašeg psa

pas-i-konopacPotreban Vam je jedan kanap za koji ćete vezati igračku (najbolje gumenu). Za vreme igre, vrtite kanap, približavajte-udaljavajte ga od psa, činite sve da ga namamite da zgrabi igračku. To će za njega biti interesantna zanimacija, a za Vas veseo prizor.

      5. Novi trikovi su aktivnosti koje su dobrodošle u odgajanju psa

pas-skače

Ovo je jedan od boljih načina da uvežbavate um i telo Vašeg ljubimca. Za početak to mogu biti neki jednostavniji trikovi koji se ogledaju u komandama poput: lezi, sedi, itd. Kako vreme bude prolazilo, a pas sve više napredovao u razumevanju tih komandi, biće Vam lakše da ih unapredite u neke komplikovanije trikove i zadatke koji će predstavljati pravi izazov za Vašeg ljubimca.

      6. Igra hvatanja

pas-i-frizbiReč je o jednom od najjednostavnijih ali ujedno i najzabavnijih tipova igre za psa: bacite mu lopticu, štap, igračku i recite mu da Vam je donese. Kada ga naučite da to čini, ova igra može trajati satima bez prestanka jer će Vaš ljubimac želeti ponovo i ponovo da to čini.

      7. Šetanje i trčanje

devojka-i-pas-šetanjeSvima je dobro poznato da je psa potrebno šetati najmanje jednom u toku dana. Iz tog razloga, redovne šetnje i trčanje mogu dosta doprineti zdravlju Vašeg ljubimca…a možda i Vašem ukoliko se odlučite za varijantu da trčite zajedno sa njim. Naravno i u toku same šetnje morate biti veoma oprezni, o čemu smo već pisali u tekstu o šetnji psa.

Sve u svemu, bilo koja od ove igre za psa može biti izuzetno zabavna aktivnost, a dosta toga zavisi i od Vaše mašte i želje. Potpuno ste slobodni da osmišljavate nove igre za psa koji će biti zanimljivi i Vama i njemu. Pronađite neku zabavnu veštinu koju možete naučiti svog psa, od jednostavnijih poput “bacanja koske” do složenijeg naizmeničnog prolaženja ispod vaših nogu u hodu itd…

Milena Milutinović

Rođena pre dvadeset dve godine u tundrama Sibira. Hiperaktivna, brbljiva i večito čupava plava devojč’ca. Veliki zaljubljenik u životinje i Hari Potera. Čitanje knjiga mi je omiljeni hobi u slobodno vreme (pored gubljenja živaca na nepotrebne stvari).

Podeli svoje mišljene

*