Kako Dresirati Psa I Šta Svaki Vlasnik Mora Da Zna O Dresuri

Kako Dresirati Psa I Šta Svaki Vlasnik Mora Da Zna O Dresuri

Možemo reći da u svetu dresure postoji pet osnovnih razloga zbog kojih se vrši dresura i obuka pasa. Takođe postoje i razne metode kako dresirati psa koje se primenjuju u zavisnosti od vrste obuke koja je psu potrebna, kao i od rase i psihologije samog psa.

Šta znači dresirati psa? Dresirati psa znači naučiti svog psa da izvršava različite komande koje mu vlasnik zadaje. Vlasnik, naučivši svog psa osnovnim komandama, omogućava mu da vodi lakši, zdraviji i manje stresan život.

devojka-i-pas-dresiranje-psa

Naučno je dokazano da dresirani psi duže žive i da se mnogo lakše nose sa problemima na koje nailaze tokom života.

U ovom tekstu, predstavili smo vam koji su to osnovni razlozi za dresuru, koji su zadaci i praktični saveti kako dresirati psa, tj kako da započnete učenje osnovnih komandi sa svojim ljubimcem, kao i to šta je sve potrebno da vlasnik zna o dresuri kako bi je uspešno realizovao.

Za sve one koji tekst pročitaju do kraja, biće dostupna i video verzija o tome kako dresirati psa.

Zašto eksperti preporučuju dresiranje psa dok je još uvek štene

pas-sa-kapom-gleda

Mnogi vlasnici nakon što štene dođe u njihov dom ima stav da su njihovi psi isuviše mali da bi ih dresirali. Međutim ta dresura koja je njima potrebna nije kompleksna, već predstavlja osnovnu obuku kako bi pas usvojio kućno vaspitanje i znao kako treba da se ponaša dok je sa vama u domu.

Sve to je bitno kako bi vlasnik ostvario osnovni kontakt i učvrstio odnos sa svojim psom kako bi pas u budućnosti bolje i brže savladao kompleksnije zadatke, a vlasnik bolje razumeo psa.

Mladi psi su daleko bolji u učenju, stoga bi valjalo da čim Vaš ljubimac stigne kući, počnete sa treninzima. Naravno, ne istog trenutka. Potrebno je par dana dok se vaš pas privikne na vas i okruženje u koje je došao. Kada postane svestan da je siguran u vašem domu i da ste mu prijatelj, obuka može početi.

NIJE TAČNO da pas mora biti star najmanje 6 meseci ili više kako bi mogao dobro da savlada naučeno! Što je pas mlađi, to će brže i lakše naučiti ono što mu Vi govorite.

Štenad su kao sunđeri: jedva čekaju da nauče nešto novo, da bukvalno upiju i primene naučeno. I sami znate da ste i vi kao deca upijali sve što stariji izgovore i da ste do druge godine stekli najveće znanje u svom životu. Isto tako i oni.

Podučavanje vašeg ljubimca može biti i te kako veselo i korisno iskustvo. Psi su veoma dobri i brzi „učenici“, a tokom tog učenja oni se najviše oslanjaju na vas, što pomaže dodatnom produbljenju odnosa i uspostavljanju jače povezanosti na relaciji vlasnik-pas.

Zajedno naučene komande, („Dođi“, „Sedi“, „Stani“, „Ne“, „Lezi“ i „Pusti“) će od vašeg psa načiniti jednog lepo vaspitanog i dobrog psa. Takođe, dokazano je kako dresirati psa, znači omogućiti mu da ima manje stresan život u odnosu na pse koji to nisu, a istovremeno je i manja verovatnoća da će postati lutalice.

Ovo o čemu pišemo su neke osnovne stvari na koje možete da se oslonite kao na neku vrstu prve pomoći i osnova u treningu. Međutim, ukoliko želite veće i bolje efekte i rezultate, potrebna je mnogo veća posvećenost koja oduzima mnogo više vremena, pa je samim tim većini vlasnika obično najbolja opcija da kontaktiraju pouzdanog dresera koji će se tome posvetiti, pregledaju neke snimke na Youtube-u ili pročitaju poneku knjigu na tu temu.

5 najčešćih razloga zašto je potrebno dresirati psa

devojka-i-pas-dresiranje-psa-pas-daje-šapu

Po rečima jednog od profesionalnih dresera pasa, sa kojim smo razgovarali, Vukašinom Đurkovićem, vlasnici dovode svoje pse na obuku iz istih određenih razloga.

Samim tim, postoji 5 grupisanih razloga zbog kojih je psa najčešče potrebno dresirati i sigurno su se sa svima od njih, vlasnici koji su dresirali svog psa ili ga vodili na dresuru, susretali u nekom periodu odrastanja njihovog ljubimca. Ti razlozi su:

Bezbednost

S obzirom na činjenicu da ste vi kao vlasnik, vođa čopora u kom je pas, posle odlaska iz svog legla, jedna od osnovnih stvari koju treba da pružite je – bezbednost. Osnovne komande, poput “fuj” ili “stani” su presudne za bezbednost psa. Često sekunde odlučuju i svaka vežba koju ste prošli sa psom može mu spasiti život. Čest primer je, ukoliko pas pretrčava ulicu punu automobila.

Lepo ponašanje

Osnovne stvari koje pas treba da zna jesu pravila lepog ponašanja. Sve to možete postepeno vežbati sa njim i to su primarne vežbe koje se rade na kvalitetnoj obuci. One će vam dati mogućnost rešavanja svakodnevnih situacija na mnogo lakši način – smireno hranjenje i uzimanje hrane iz ruke, prestanak skakanja na decu i goste, lajanje na zvuk zvona/interfona, vršenje nužde…

Socijalizacija

Naučen pas će se mnogo bolje slagati sa psima i ljudima, naravno, ako je temperament takav da on to želi. Ako je teže naravi, trening će mu dati veće poverenje u vas i dati mu ugodnost pravilne šetnje i upoznavanja novih ljudi i pasa sa većim procentom uspeha.

Zbližavanje vlasnika i psa

Zajednički trening je osnova izgradnje odnosa između vlasnika i psa. Svaki pas želi sigurnog vlasnika koji je tu uz njega, koji ga vodi, uči i omogućava mu da raste, pored ogromne količine pažnje koju dobija kroz češkanje, hranu i sl. Psi imaju jače ili slabije instinkte i ništa neće zameniti čar pravilnog igranja sa psom, ako pas ima jaki nagon za igračkom/plenom.

Zabava i nešto novo

Svaki pas ima talente. Nekima leže trikovi, drugima trčanje, nekima agiliti… U praksi se pokazalo da psi mogu da savladaju veliki broj komandi, i do 200 i preko različitih. Čest je mit – stariji psi ne uče. Greška. Sve su češći slučajevi gde se radi sa psima od 9-10 godina starosti i rezultati rada sa njima su izuzetni. Ako već imate člana porodice, zašto da ne učite zajedno i zabavljate se?

Otkrivamo vam „Kliker“ trening

kliker-trening-pas-dresura-kako-dresirati-psa

O ovoj vrsti treninga ćemo više govoriti u nekom od narednih tekstova. Ono što je potrebno u ovoj fazi da znate jeste da je kliker mali, plastični predmet nalik privesku za ključeve koji može stati u Vaš dlan i biti najrazličitijeg oblika. Kada ga pritisnete velikim prstom, čuje se zvuk nalik na „klik!“

Evo i nekoliko osnova ovog treninga:

  • Da biste usmerili pažnju svog psa na kliker, neophodno je da se snabdete gomilom poslastica
  • Pružajte ih svom ljubimcu, jednu po jednu, sa kratkom pauzom između svake
  • U određenom trenutku kada pas uzme poslasticu – kliknite
  • Uskoro, pas će asocirati klik sa poslasticom i počeće više da se trudi kako bi čuo taj klik. To je bukvalno kao zeleno svetlo za pešake: način da se psu kaže da je nešto dobro uradio

Kako dresirati psa i koji su to početni koraci dresure kojih se treba pridržavati

pas-daje-šapu-devojci-dresiranje-psa
  • Neka treninzi budu kratki i slatki
  • Trenirajte sa psom samo kada ste dobro raspoloženi, u suprotnom prenećete stres na svog ljubimca
  • Uvek na pozitivan način dovršite svoj trening, vežbom za koju znate da je pas zna najbolje, kako biste mogli da ga na samom kraju počastite poslasticom
  • U početku, trenirajte na miru, bez ičega što bi moglo poremetiti Vaš trening (buka, spoljašnji zvuci itd.)
  • Trening uvek mora biti zasnovan na nagradi za dobro obavljen posao
  • Budite dosledni za vreme obuke vašeg psa

I upamtite, kod vežbanja sa psom je najbitniji kontinuitet: 5-6 minuta treninga svaki dan vrede više od 60 minuta treninga svaki treći dan.

Podučavanje psa novim trikovima može biti idealan način za ojačavanje veze između Vas i Vašeg ljubimca kao i dovesti do značajnog napretka u razvoju međusobne komunikacije.

Prateći nekoliko osnovnih pravila iz ovog teksta, lako i brzo ćete doći do željenih rezultata u dresuri Vašeg psa. Detaljnije o samim počecima obuke i tome kako dresirati štene možete saznati u našem tekstu više fokusiranom na tu temu.

Dresuru je potrebno vršiti planski i po logičnom rasporedu

kalendar-sa-psima-planer-za-pse

Pre nego što krenete sa dresurom, potrebno je da odlučite odakle ćete da krenete sa obukom. Neiskusni vlasnici pasa krenu sa previše informacija odjednom. Čak i kada otprilike znaju kako dresirati psa i kako da ga nauče određene komande, prave drugu grešku. Pokušavaju u isto vreme psa da nauče više komandi. Da sedne, legne, da šapu, da ne obavlja nuždu u domu, itd.

To je loš pristup i ne treba ga primenjivati. Psi jesu kao sunđeri, ali potrebno je sa njima raditi polako i učiti ih da izvršavaju jednu po jednu komandu.

Najbolje je krenuti nekom organizovanom listom prioriteta.

Takođe, prve i osnovne komande dresure koje pas savladava, moraju biti izvršene kroz igru i maženje kako bi pas stvorio pozitivno mišljenje o dresuri i mnogo brže usvajao komande koje pokušavate da ga naučite.

Počnite od toga da vaš pas vrši nuždu napolju

pas-i-toalet-papir-obavlja-nuždu

U dresuri i obuci pasa sve se zasniva na čitanju signala koje vam vaš pas pokazuje. Samim tim, potrebno je da znate da prepoznate kako vam to pas pokazuje da mu se ide u wc. Pored toga, potrebno je pratiti i koji su trenuci kada vaš pas želi da obavlja nuždu.

Obično je kratak period nakon što pas pije vodu ili jede, taj period kada će mu se ići u wc, jer psi uglavnom nakon što jedu i piju osete potrebu za pražnjenjem. Vremenom kako se navikavaju da nuždu vrše napolju, samim tim nauče i kako da tu potrebu za pražnjenjem kontrolišu.

Praksa je da za početak vlasnici krenu sa učenjem psa da nuždu obavlja u pelenu, koju kasnije polako prebacuju ka dvorištu dok pas postepeno ne nauči da nuždu obavlja i napolju. Svaki uspeh i korak napred, nagradite vašeg psa pohvalom i poslasticom kako bi njegov napredak bio sve brži.

Dresirati štene da vrši nuždu napolju korak je ka putu da savladate jedan veliki izazov u ulozi vlasnika, koji će vas dodatno motivisati da nastavite i dalje da radite sa vašim psom i naučite ga sve što poželite.

Kako bi mogli da ga izvodite u šetnju, potrebno je naučiti psa na povodac

dresiranje-psa-na-povodac-pas-na-povocu

Svi psi vole šetnje i uživaju u vremenu provedenom u parku, na svežem vazduhu sa svojim drugarima. U početku neće biti problem šetati ga i u većini slučajeva vlasnik će ga pustiti da njuška šta on želi i da ide kuda on hoće.

Međutim, ukoliko mu se ne posvetite pravilno i ne naučite ga da pravilno šeta na povocu i da ne vuče, kako bude stariji, stvaraće sliku u glavi kako uvek treba da idete onuda kuda on misli.

Biće začuđen i neće razumeti signale povučete li ga malo, samo zbog toga što na vreme niste reagovali i što niste pravilno postupili kada je u pitanju šetnja i povodac na vašem psu.

Postoje određene razlike i u tome da li vašeg psa šetate na amu ili povocu. Mnogi misle da je to sve isto, ali nije, postoji razlika. Kako odabrati pravu vrstu povoca, kako štene pa i svakog drugog psa naučiti na povodac predstavlja u nekom periodu problem za vlasnika sa kojim se mora izboriti, ukoliko želi da njegov pas bude pravilno vaspitan.

Svaki pas, kao i čovek, mora imati svoje prijatelje sa kojima “komunicira” i druži se svakodnevno

psi-trče-četiri-psa

Put ka uspešnoj socijalizaciji jeste postepeno uključivanje psa u što više aktivnosti gde su prisutni drugi ljudi i psi. Pored toga, svaku od aktivnosti potrebno je ponavljati, što predstavlja i suštinu učenja bilo čega. Negativna reakcija na nekoga ili nešto nije znak da od toga treba odustati, već možda promeniti pristup ili tehniku.

Za mnoge vlasnike, pitanje kako socijalizovati psa, ume da predstavlja jako neprijatno iskustvo kojeg žele da se reše, kako se ne bi ponavljalo svaki put kada im neko dođe u goste ili kada svog ljubimca izvedu u šetnju.

Dresirajte psa u tihom i neometanom okruženju

Ovo pomaže psu da se skoncentriše i svu pažnju usmeri samo na Vas. Kada Vaš ljubimac savlada određeni trik, možete postepeno prelaziti u bučnija okruženja kako biste proverili da je naučeni trik savladan.

Ne počinjite sa dresurom praznih ruku

Kao što ljudi ne rade poslove bez novčane nadoknade, tako ne treba očekivati ni od Vašeg ljubimca da će vežbati bez nagrade koju će dobiti za uzvrat za dobro odrađenu vežbu.

Iz Vašeg psa možete izvući maksimum tako što ćete na treniranje poneti sa sobom njegove omiljene poslastice ili igračku. Što je nagrada vrednija, to će imati veći uticaj na zalaganje i trud Vašeg ljubimca.

Kako pas bude ostvarivao napredak u učenju trikova, tako postepeno možete da smanjujete količinu nagrade koju dajete, ali upamtite da to ne smete raditi naglo, niti je poželjno da prestajete da je dajete uopšte!

Neka treninzi budu kratki i slatki

pas-i-poslastice-kafa-i-pas

Treniranje sa psom ne mora da bude teško ili da oduzima puno vremena. Kratki (ali redovni) treninzi zapravo mogu postići mnogo više od onih dugih i napornih. Nekoliko puta dnevno, po pet minuta, je idealan način i nemojte zaboraviti da svaki trening okončate na pozitivan način.

Što brže stiže nagrada, to bolje

Nagradite željeno ponašanje u roku od dve sekunde nakon što je pas dobro odradio vežbu. Što pre pas shvati da je uradio dobru stvar, brže će učiti i naučiti trik.

Ne očekujte da će pas da čita Vaše misli

zbunjen-pas-gleda-pogled-psa

Pokažite psu šta treba da radi dajući mu hranu kao mamac kojim ćete ga postaviti u određeni položaj i zatražiti od njega da uradi određenu stvar. Ukoliko pas ne shvata šta se od njega traži, „razbijte“ komandu na nekoliko jednostavnih delova: npr. ukoliko želite da naučite psa da mahne, prvo ćete poslasticu držati u zatvorenoj šaci u blizini podlaktice Vašeg ljubimca. On će sigurno pokušati da je gricne, ali pošto Vi i dalje nastavljate da je držite u zatvorenoj šaci, on neće moći da je dobije.

Sačekajte dok Vaš pas ne „udari“ šapom drugu šapu jer je to ono što tražite, nakon čega mu uz reči podrške („bravo!“, „dobar pas!“ i sl.) dajte poslasticu kao nagradu. Kako biste dobili pravo mahanje, poslasticu postepeno podižite uvis.

Učenje psa novim trikovima ume biti veoma zabavna aktivnost, a uz dovoljno vežbe, nikada ne znate kada će Vaš ljubimac postati prava „zvezda“ među ostalim psima u parku!

Za kraj, možete pogledati sve ove savete kako dresirati psa, objašnjene i prikazane u video formatu:

Milena Milutinović

Rođena pre dvadeset dve godine u tundrama Sibira. Hiperaktivna, brbljiva i večito čupava plava devojč’ca. Veliki zaljubljenik u životinje i Hari Potera. Čitanje knjiga mi je omiljeni hobi u slobodno vreme (pored gubljenja živaca na nepotrebne stvari).

Podeli svoje mišljene

*