Kako rashladiti ljubimca u vrelim danima

Kako rashladiti ljubimca u vrelim danima

Bliži se leto, na šta nam ukazuje i činjenica da temperatura napolju svakim danom sve više raste. Osim što ćete morati rashlađivati sebe, moraćete posvetiti dosta pažnje i vremena razmišljajući o tome kako rashladiti ljubimca, kome vrućine takođe ne prijaju uvek. Baš iz tog razloga, kako bismo vam barem malo olakšali i proces rashlađivanja učinili zabavnim i interesantnim, nudimo vam listu stvari koje možete uraditi kako biste rashladili svog ljubimca u danima (i mesecima) koji su pred nama.

  1. Aktivna hidratacija

pas-pije-vodu-rashladiti-psa-vodom

Jedna od glavnih fizioloških karakteristika životinja, jeste ta što one veoma brzo i često dehidriraju. Vaš ljubimac se može rashlađivati i dahtanjem, ali ono ne može nadoknaditi nedostatak tečnosti u organizmu. Iz tog razloga postavljanje više posuda sa hladnom i svežom vodom u stanu/kući (po mogućnosti dodajte i kockice leda u nju) je jedan od najboljih načina za rešavanje problema dehidriranja. Mnogi veterinari takođe preporučuju i nošenje vode sa sobom u toku šetnje.

  1. Šetnje u određeno doba dana

šetanje-psa

Pored aktivne hidratacije, najbolje što možete uraditi za svog ljubimca je da ga izvodite u šetnju samo u određeno doba dana. Rano jutro ili predvečerje su najpogodniji za šetnju jer su tada temperature znatno niže nego oko podneva. Međutim, ukoliko je baš neophodno da ga izvedete po najvećoj vrućini, preporučuje se da mu nabavite prsluk za rashlađivanje koji u sebi sadrži prostor za čuvanje leda i koji sprečava pregrevanje.

  1. Hladne poslastice

poslastice-za-psa

Ljudi nisu jedini koji tokom vrelih dana uživaju u hladnim jelima/pićima. Spremite za vašeg ljubimca neku specijalnu poslasticu u kojoj će on uživati dok se istovremeno rashlađuje. Za pse, idealan je ledeni puter od kikirikija ili neka kombinacija njihovih omiljenih namirnica, dok za mačke, mleko ili neka kombinacija suve hrane i vode su pravi pogodak.

  1. Održavanje niže temperature u prostoriji u kojoj pas boravi

pas-i-ventilator

Da li biste voleli da vas neko zatvori u automobilu koji stoji na suncu? Ili da sa ulice gde je 40 stepeni, uđete u prostoriju u kojoj je… recimo 39 stepeni? Sigurni smo da je odgovor NE, što bi trebalo da vas navede na to da svom ljubimcu ne činite ono što ne biste voleli da se vama dogodi. Dakle, klima uređaj u prostoriji, alternativno ventilator pored prozora su idealno rešenje.

BESPLATAN priručnik za ishranu pasa

Osim ova četiri načina koja smo izdvojili gore, obratite posebnu pažnju i na higijenu (konkretno na dlake) vašeg ljubimca. Možete mu smisliti veliki broj različitih igrica u dvorištu ili da idete sa njim na plivanje – izbor je na vama. Za koju god varijantu da se odlučite, bitno je da vaš ljubimac bude srećan.

Ukoliko još niste, obavezno pročitajte i naš blog o tome kako se brzo i jednostavno rešiti krpelja kod vašeg ljubimca!

Milena Milutinović

Rođena pre dvadeset dve godine u tundrama Sibira. Hiperaktivna, brbljiva i večito čupava plava devojč’ca. Veliki zaljubljenik u životinje i Hari Potera. Čitanje knjiga mi je omiljeni hobi u slobodno vreme (pored gubljenja živaca na nepotrebne stvari).

Podeli svoje mišljene

*