Kako sačuvati psa za vreme novogodišnjih praznika

Kako sačuvati psa za vreme novogodišnjih praznika

Svakim danom Nova Godina je sve bliža. Grad je odavno ukrašen novogodišnjim svetiljkama, mnogi su okitili jelke i preostalo je samo da sačekaju još par dana pre nego što se čarolija upotpuni konačnim odbrojavanjem. Bez obzira na svu tu radost i divnoću koju donose božićni i novogodišnji praznici, morate imati na umu da pojedine sitnice. Recimo glasna muzika i vatromet mogu biti poprilično traumatično iskustvo za psa, naročito ukoliko se radi o štencu koji se po prvi put suočava sa proslavama ovakve vrste. Stoga, treba imati u vidu i to kako sačuvati psa od takve vrste traume.

Pre nego što se upustite u proslavu, pročitajte nekoliko naših uputstava za što bezbednije uživanje u Novoj godini sa Vašim kućnim ljubimcem.

Stvorite siguran kutak

štene-psa-mopsPre same proslave odvojte jedan deo sobe, recimo u ćošku prostorije, gde će pas moći da „pobegne“ ukoliko atmosfera postane nepodnošljiva za njega. Postarajte se da u taj kutak stavite neke igračke ili nešto čime bi se pas mogao zanimati. Takođe, vrlo je važno da pre proslave idete u jednu dužu šetnju sa psom, ne bi li uveče on bio što mirniji.

Pripremite se za njuškanje po kuhinji

pas-u-naručju-sat-sačuvati-psaS obzirom na to da stižu praznici, stiže i praznično spremanje hrane, kome nijedan ukućanin, pa ni vaš pas, neće moći da odoli. Pričuvajte svoj sto, jer uvek postoji mogućnost da će vaš ljubimac povučen opojnim mirisom, da se popne na isti i da malo pronjuška po njemu.

Osigurajte vrata i prozore

pas-na-prozoruZvuk vatrometa, može naterati Vašeg psa da počne da laje od straha. Pre nego što gosti stignu, proverite da li su sva vrata i prozori zaključani i osigurani. Isto tako, prilikom odlaska i dolaska gostiju, proveravajte da se pas nije slučajno iskrao napolje. Najbolje bi bilo da ga pridržavate dok se opraštate od gostiju ili da ga zatvorite u drugu prostoriju.

Uz ove kratke i jednostavne savete, provešćete praznik mirni i sigurni da Vaš ljubimac neće napraviti neko čudo ili urnebes u novogodišnjoj noći.

Ako se ipak odlučite za neko putovanje ili  slavlje van doma , postarajte se da  vaš ljubimac ne doživi traumatično iskustvo bez vas  i obezbedite mu neophodnu pažnju. Naši čuvari će se postarati da se vaš ljubimac oseća kao kod kuće.  Zbog velike potražnje za vreme praznika najbolje bi bilo zakazati čuvara što pre na sledećem linku. Ukoliko Vas interesuju naši ostali članci, možete ih videti ovde.

Milena Milutinović

Rođena pre dvadeset dve godine u tundrama Sibira. Hiperaktivna, brbljiva i večito čupava plava devojč’ca. Veliki zaljubljenik u životinje i Hari Potera. Čitanje knjiga mi je omiljeni hobi u slobodno vreme (pored gubljenja živaca na nepotrebne stvari).

Podeli svoje mišljene

*