Socijalizacija pasa: Praktični saveti kako socijalizovati psa

Socijalizacija pasa: Praktični saveti kako socijalizovati psa

Štenad su rođena da postanu psi. Zato je sasvim normalno da skaču, laju, a ponekad i da ujedaju. Kao što ćete kasnije i sami otkriti, normalna, zdrava štenad, prolaze kroz određene faze u svom odrastanju, a Vi ćete sebe (sigurno ne samo jednom) pitati „Zašto sam uzeo/la štene umesto odraslog psa?!“ Međutim uspešna socijalizacija pasa krije se isključivo u upornosti i istrajnosti sa vašim ljubimcem.

Samo uz adekvatno učenje i pažnju možete naučiti svog ljubimca dobrom ponašanju i izbeći sve probleme sa kojima se susreću vlasnici nedovoljno socijalizovanih i dresiranih pasa.

mops-pas-sedi

Socijalizacija pasa

Neophodno je uključiti štene u što više aktivnosti u kojima učestvuju kako ljudi, tako i drugi psi. Ovo je važno učiniti još u najranijem periodu jer se tada najbrže uči. Njihov prvi susret sa svetom počinje u trećoj nedelji, nakon što prvi put otvore oči i započnu sa istraživanjem sveta oko sebe.

Sledeći važan period u njegovom životu je između 7. i 12. nedelje. To je istovremeno (paradoksalno) i period u kome će Vam veterinar reći da sklanjate ljubimca sa javnih mesta, dok vakcine koje je primio ne počnu da deluju. Bez obzira na to, uvek postoji način na koji možete socijalizovati svoje štene u ovom periodu i pretvoriti ga u dobrog i poslušnog psa.

psi-trče-pas-nosi-granu

Praktični (početni) koraci ka socijalizaciji

  • Ukoliko ne možete da izvedete psa napolje kako bi, što bi se reklo, „video sveta“, dovedite svet kod njega!
  • Pozivajte ljude u goste – na taj način ćete upoznati ljubimca sa drugim ljudima, različitih izgleda, visina, ponašanja. I obavezno im pre upoznavanja dajte poslastice koje će nuditi Vašem ljubimcu.
  • Ukoliko Vaši prijatelji imaju pse: recite im da povedu i njih! Naravno, pod uslovom da su druželjubivi i vakcinisani.
  • S vremena na vreme vodite štene na kraća putovanja automobilom. Na taj način ćete mu pomoći da se privikne na vožnju kolima i buku motora koja ga sigurno očekuje kada krenete da ga izvodite u šetnju.
  • Upamtite da nijednu vežbu/pokušaj socijalizacije ne izvodite samo jednom. Ponavljanje je najbolja stvar za učenje, što važi kako za ljude tako i za pse.
psi-trče-u-prirodi

Akcija-reakcija

Kada god Vaše štene uči nešto novo, ponašajte se samouvereno i bez panike. Potrudite se da ne budete nervozni kada pas pokušava nešto da savlada jer će on u suptornom da oseti signale koje mu nesvesno šaljete i može pomisliti da nešto nije kako treba. Ne zaboravite da akcija koju sprovedete, proizvodi određenu reakciju koja neće biti pozitivna bez Vašeg truda i zalaganja.

psi-leže-mops

Period nakon kompletiranja vakcinacije

Nakon što Vaš ljubimac primi sve vakcine (10-12 nedelja), vreme je da iz pripremne faze pređete u konkretizovanje situacije.

Izvedite psa u šetnju držeći ga na povocu, krećući se postepeno od tiših krajeva ka nešto bučnijim. Neke od stvari koje možete raditi su:

  • Posetiti pet-frendli kafiće, restoran, pet-šop i sl.
  • Vodite psa sa sobom na odmor (plaža, priroda)
  • I ponovo, kad god je moguće, ponavljajte vežbanja

Milena Milutinović

Rođena pre dvadeset dve godine u tundrama Sibira. Hiperaktivna, brbljiva i večito čupava plava devojč’ca. Veliki zaljubljenik u životinje i Hari Potera. Čitanje knjiga mi je omiljeni hobi u slobodno vreme (pored gubljenja živaca na nepotrebne stvari).

Podeli svoje mišljene

*