Knjige o psima koje će na Vas ostaviti utisak

Knjige o psima koje će na Vas ostaviti utisak

Jedno od najčešće postavljenih pitanja u društvu je: šta je bolje – film ili knjiga? Mišljenja su često podeljena i svaka od strana u raspravi ima dovoljno dobre argumente u prilog jednog ili drugog. Već smo ranije pisali o top 5 filmova o psima. Čini se da je došlo pravo vreme da se napiše nešto i za onu drugu stranu, koja više uživa u čitanju knjiga. Stoga Vam u nastavku predlažemo neke knjige o psima, koje će na Vas sigurno ostaviti pozitivan utisak.

1. Bruce Cameron – „Smisao života jednog psa“ (2010) 

knjige-o-psima-dogs-purpose-knjiga„A dog’s purpose“ je knjiga koja je ove godine dobila sopstvenu ekranizaciju. Glavna tema i knjige i filma jeste život jednog psa, posmatran kroz njegovu četvorostruku reinkarnaciju. Svaki put on iznova priča o ljudima kod kojih živi. Priča o svojim doživljajima i o njihovom uticaju na njega. U svakom od tih svojih života, pas pokušava da odgovori na jedno jedino pitanje, a to je: Koja je zapravo svrha njegovog postojanja?

2. Džek London – „Beli očnjak“ (1906) 

beli-očnjak-knjigaRadnja ove knjige o psima smeštena je u 19. vek i pretežno prati život pasa u zaprezi na Aljasci. Kako život pasa, tako i Belog Očnjaka, mladunčeta ženke psa koja se odala vukovima, postala njihova vrsta i živela život divljine i preživljavanja. „Beli Očnjak“ je priča o upornosti i hrabrosti, pružanju pomoću i značaju porodice. O borbi za dobro i suprotstavljanju lošim porivima. U pitanju je knjiga koju svako dete (pa i odrasla osoba) treba da pročita jer su u njoj sadržane brojne pouke o životu.

3. Erik Najt – „Lesi se vraća kući“ (1940)

lesi-se-vraća-kući-knjigaBez ikakve sumnje, radi se o jednoj od najomiljenijih dečijih knjiga koje su se pojavile do danas. Po ovoj knjizi je svojevremeno snimljen i film koji su sa oduševljenjem gledali milioni, dok je ime Lesi postalo sinonim za rasu škotskog ovčara. Radnja ovog romana je smeštena u pokrajinu Jorkšir, tačnije u jednu rudarsku porodicu Karakloa, kod kojih je Lesi živela i bila privržena dečaku Semu. Međutim, zbog siromaštva, Semov otac je bio primoran da proda Lesi, i od tada započinje prava avantura. Ukoliko Vas interesuje da li će Lesi na kraju pronaći put do kuće, onda člansku karticu u ruke i pravac biblioteka još danas!

4. Šejla Bernford – „The Incredible journey“ (1961)

Ova knjiga škotske autorke prati 480 kilometara dugu avanturu tri životinje (dva psa i jedne mačke) kroz Kanadu, koji pokušavaju da pronađu svoje gazde. Godine 1961. kada je napisana,  ova knjiga je doživela veliki uspeh. Međutim postala je daleko poznatija nakon 1963. kada je po njoj snimljen film u produkciji Volta Diznija. Ovo delo prikazuje svu patnju, ljubav, hrabrost i lojalnost ovih životinja. Iako se smatra dečijom knjigom, Bernfordova je izjavila da je ona nikada nije pisala specifično za decu. Interesantna je i činjenica da su životinje koje se pominju u ovom delu, bili stvarni ljubimci Bernfordove i njenog supruga dok su živeli u Kanadi.

5. Vilson Rols – „Where the red fern grows“ (1961)

Ova knjiga prati priču jednog dečaka koji kupuje (bez obzira na siromaštvo koje prati njegovu porodicu), dresira i trenira dva crvena goniča rakuna za učešće na takmičenjima. Ovo je delo koje ostavlja bez daha i koje prosto tera da sa svakom narednom stranom čitate još i još saosećajući sa svim preprekama kroz koje dečak Bili mora da prođe kako bi bio upamćen po onome što radi. Kao i ostale knjige o psima i ova je bila pretočena u film 1973. godine.

Pitanje koje bismo Vama postavili jeste: Da li više uživate u gledanju filma ili čitanju knjige o psima?

Milena Milutinović

Rođena pre dvadeset dve godine u tundrama Sibira. Hiperaktivna, brbljiva i večito čupava plava devojč’ca. Veliki zaljubljenik u životinje i Hari Potera. Čitanje knjiga mi je omiljeni hobi u slobodno vreme (pored gubljenja živaca na nepotrebne stvari).

Podeli svoje mišljene

*