Koliko često je neophodno voditi psa kod veterinara?

Koliko često je neophodno voditi psa kod veterinara?

Većina ljudi se pridržava isključivo godišnjeg pregleda svojih ljubimaca. Međutim, da li je to dovoljno? Koliko često treba voditi psa kod veterinara zavisi od njegovog životnog doba i zdravlja generalno. Ukoliko se radi o štencu ili starijem psu, oni zahtevaju češće provere. Sa druge strane zdravi odrasli psi mogu da se pregledaju i jednom godišnje. Ukoliko ste zabrinuti zbog cene posete veterinaru, uvek morate imati na umu da je „bolje sprečiti nego lečiti“ i da preventivni pregledi mogu pomoći vašem psu da živi duže, što istovremeno (dugoročno posmatrano) može uštedeti vaš novac.

U nastavku, saznajte o tome zašto su godišnji pregledi toliko bitni, kada je neophodno zakazati dodatne preglede i kakvi opšti tretmani, testovi i vakcine će možda biti potrebni vašem psu. Ukoliko se vaš pas još uvek boji, možete pročitate naš blog o tome kako mu pomoći da prevaziđe strah od veterinara.

Godišnji veterinarski pregled

pas-kod-veterinara

Generalno gledano, svi psi moraju da prođu kompletan telesni pregled, barem jednom godišnje. Možete na to posmatrati kao na rutinsko održavanje zdravlja psa. Ovakvi veterinarski pregledi vam daju priliku da pratite rast i razvoj psa, a takođe ukoliko imate neke brige, možete o njima da porazgovarate sa svojim veterinarom. Ono što je ipak najbitnije od svega: godišnji pregledi su ključni deo preventivne nege.

Preventivna nega je termin koji se upotrebljava da opiše sve što radite za vašeg psa: zdrava hrana, adekvatne vežbe, regularna poseta veterinaru… to su sve sastavni delovi preventivne nege psa. Poenta je da prilikom ovih pregleda, imate priliku da se informišete o nekim bitnim stvarima koje će voditi poboljšanju njihovog zdravlja. Takođe, uvek postoji mogućnost da ranije otkrijete neki zdravstveni problem i da ga na vreme rešite.

Šta je godišnji veterinarski pregled?

Prilikom godišnjeg pregleda, veterinar će izvršiti kompletan pregled vašeg psa. Poslušaće srce i pluća, pregledati oči i uši, kao i proveriti da li vaš pas ima buve i tome slično. Takođe, obavestiće vas da li je možda neophodna i neka vakcina. Nakon pregleda, veterinar vas može posavetovati oko ishrane psa ili nege njegovih zuba, dati neki savet vezan za određene aktivnosti psa ili prepisati lekove ukoliko su mu neophodni.

***

Kada uzmete štene, postajete vezani za veterinara. Stručnjaci savetuju da je potrebno voditi psa kod veterinara barem jednom mesečno tokom prvih meseci života psa. To je otprilike na svake 3-4 nedelje sve dok pas ne napuni 16 nedelja. Uz redovne preglede, idu i redovne vakcinacije i sastavljanje plana vakcinisanja. Za vreme poseta, veterinar će pregledati vašeg psa kako bi se uverio da on dobro napreduje i da je zdrav. Nakon ispunjavanja plana vakcinacija, ne morate više odlaziti kod veterinara sve do kastracije (obično se psi kastriraju kada su stari oko 6 meseci).

voditi-psa-kod-veterinara

Kada su u pitanju odrasli psi (između 1 i 7 godina), njima je obično dovoljan samo redovan godišnji pregled.

Stariji psi (8+ godina) imaju nešto specifičnije zdravstvene zahteve i skloniji su ka bolestima i povredama prouzrokovanim starošću. Iz tog razloga, poželjno je da se stariji psi vode kod veterinara na svakih 6 meseci. Uz regularan pregled, vaš veterinar može posavetovati da se odradi čitav niz testova. Ovi testovi mu pomažu da proceni zdravstveno stanje vašeg psa i predstavljaju osnovu za poređenje sa svim narednim testovima. Oni mogu biti od velike pomoći za rano otkrivanje bolesti kod vašeg psa, jer veterinar uvek može porediti trenutni rezultat sa nekim od prethodnih, i na taj način uvideti šta je „normalno“ za njega.

Kada je neophodno ODMAH obratiti se veterinaru?

U idealnom slučaju, godišnje i polugodišnje posete veterinaru će biti jedine koje će biti neophodne. Međutim, nikada ne možemo predvideti neke hitne situacije u kojima je neophodno istog trenutka obratiti se i ukoliko je potrebno hitno voditi psa kod veterinara.

Ukoliko se desi nešto od u nastavku navedenog, obavezno se odmah javite veterinaru:

  • Udarac kolima ili pad tupog predmeta na psa
  • Nesvestica i nemogućnost buđenja
  • Prestanak disanja ili problemi sa disanjem
  • Povraćanje više od 24h
  • Mogućnost preloma
  • Temperatura
  • Dezorijentisanost

Uzmite u obzir da vi najbolje poznajete svog psa! Ukoliko se njegovo ponašanje na bilo koji način promeni u odnosu na uobičajeno, posetite veterinara. Nemojte brinuti ukoliko prečesto kontaktirate svog veterinara, oni su profesionalci koji žele da vam pomognu.

Milena Milutinović

Rođena pre dvadeset dve godine u tundrama Sibira. Hiperaktivna, brbljiva i večito čupava plava devojč’ca. Veliki zaljubljenik u životinje i Hari Potera. Čitanje knjiga mi je omiljeni hobi u slobodno vreme (pored gubljenja živaca na nepotrebne stvari).

Podeli svoje mišljene

*