Kućni ljubimci kao pasivni pušači

Kućni ljubimci kao pasivni pušači

Da li ste nekada upitali sebe dok ste palili cigaretu kako je Vašim kućnim ljubimcima? I Vaši kućni ljubimci su takođe pasivni pušači. Takođe njihovo zdravlje se može vrlo lako narušiti, a sve to je posledica Vaše štetne navike.

Poslednja naučna istraživanja ukazuju na to da duvanski dim može štetno uticati na zdravlje kućnih ljubimaca. On  može višestruko povećati rizik od pojave kancera, srčanih i plućnih bolesti. Slično kao i deca, kućni ljubimci dosta vremena provode na podu ili u njegovoj blizini, gde se koncentriše najveći deo duvanskog dima (u kućnoj prašini, tepihu, različitim prostirkama). To omogućava njegovo lakše dospevanje na životinjsko krzno. Recimo mačke mogu štetne materije iz duvanskog dima da unesu lizanjem svog krzna.

pas-sarah-jessica-parkerPasivno pušenje može izazvati najrazličitije bolesti: rak pluća, nazalni rak, maligni limfom kao i alergije i probleme sa disanjem kod svih životinja. Broj životinja koje uginu svake godine od uticaja duvanskog dima još uvek nije poznat, ali veterinari navode najrazličitije brojke. Takođe navode primere iz sopstvenih ordinacija u kojima su životinje imale alergijske reakcije, različita zapaljenja, upalu pluća kao i kancer od duvanskog dima.

Prema rečima stručnjaka, jedan od najvećih rizika je ukoliko kućni ljubimci u kanti za smeće pronađu nikotinske patrone elektronskih cigareta, koje su podjednako štetne kao i same cigarete i pojedu ih.

pas-i-cigareta

Ne dozvolite da Vaši kućni ljubimci žive nezdravo…

Koji su simptomi koji ukazuju na to da je Vaš ljubimac bolestan i da je jedan od uzroka možda baš duvanski dim? Najčešći simptomi jesu: kašalj, problemi sa ishranom ili disanjem, balavljenje, gubitak težine, povraćanje, kijanje, krvarenje… Ono što je interesantno pomenuti, jeste to da su mačke izloženije riziku od pojave raka nego psi. Mnoge mačke obole od astme, teških alergijskih reakcija ili bronhitisa. Međutim najčešći simptomi ovih bolesti su dugotrajan kašalj koji se s vremenom pogoršava i teško disanje. Kućni ljubimci koji su oboleli od astme, a koji su pri tome dodatno izložene duvanskom dimu imaju češće napade koje je jako teško držati pod kontrolom. Kada su u pitanju alergijske reakcije, pod dejstvom duvanskog dima one prestaju da budu sezonske, već životinje pate tokom cele godine.

kućni-ljubimci-pas-sa-gas-maskomOpušci su posebno opasni jer se u njima nalazi čak 25 odsto nikotina iz cigarete. Prema rečima veterinara, kada se vlasnicima pušačima saopšti da njihovi kućni ljubimci pate od neke bolesti čij je uzrok duvanski dim, oni najčešće odluče da ostave cigarete. Oni to više čine zbog svojih ljubimaca, nego zbog sebe, ali ovakvom odlukom oni podjednako pomažu i sebi i njima.

Sa druge strane, uvek postoje i osobe koje nisu tako jakog karaktera da ostave pušenje, pa im zbog toga veterinari obično daju nekoliko korisnih saveta:

  • Prestanak pušenja u kući
  • Obavezno pranje ruku nakon upotrebe cigareta. Nikada ne treba maziti ljubimca nakon cigarete
  • Ukoliko uočite da je Vaš ljubimac pojeo opušak ili cigaretu, odmah kontaktirajte svog veterinara i krenite u veterinarsku kliniku.

pas

Ljudi su bića koja su obično sklona porocima, pa tako ni konzumiranje cigareta nije izuzetak. Međutim, poroci su obično štetni, pa stoga obavezno razmislite o posledicama koje upotreba duvanskog dima može imati ne samo po Vas, već i po ljude i životinje u Vašoj okolini.

 

Više o kućnim ljubimcima možeš pročitati u nekim od sledećih tekstova:

Milena Milutinović

Rođena pre dvadeset dve godine u tundrama Sibira. Hiperaktivna, brbljiva i večito čupava plava devojč’ca. Veliki zaljubljenik u životinje i Hari Potera. Čitanje knjiga mi je omiljeni hobi u slobodno vreme (pored gubljenja živaca na nepotrebne stvari).

Podeli svoje mišljene

*