Kupanje pasa: top 5 saveta kako kupati psa

Kupanje pasa: top 5 saveta kako kupati psa

Da li i Vi smatrate da je kupanje pasa jedna od najkompleksnijih obaveza vezanih za sam odgoj istih?

Kupanje pasa je jedna od najbitnijih stvari za održavanje njihovog zdravlja. Mnogi psi ne vole kupanje i vide ga kao stresnu aktivnost. Ukoliko psi nemaju naviku da se kupaju, postoji verovatnoća da će usred istog istrčati napolje. U krajnjem slučaju, biće toliko nervozni da nećete moći ni da počnete sa kupanjem, a o njegovom privođenju kraju da ne govorimo. Niko od vlasnika ne bi želeo sebe da dovede u takvu situaciju da mu pas pobegne ili učini neku nezgodu samo zato što se oseća nesigurno. Najčešće se savetuje da se psi kupaju tri do četiri puta godišnje. Iz tog razloga bi bilo korisno da vlasnici budu upoznati sa nekolicinom saveta koji će im pomoći da kupanje učine što manje stresnim.

      1. Naviknite psa na kupanje dok je mlad

gruming-psaVeoma je važno započeti sa kupanjem dok je pas još uvek mlad. Na taj način ćete mu omogućiti da od malena shvati da kupanje nije ništa strašno, niti da predstavlja razlog za paniku. Prvo kupanje je najbitnije jer je potrebno da tada budete naročito pažljivi. To morate učiniti kako pas ne bi posle prvog negativnog iskustva odbijao svaki Vaš naredni pokušaj da ga smestite u kadu sa vodom. Tu je i svima poznati „sistem nagrada“ koji smo dosta pominjali u tekstu o strahu od veterinara . To je sistem koji se odnosi na to da svog psa nagradite nakon uspešnog kupanja ili da ga nagrađujete za svaki veći uspeh, koji bi  takođe mogao imati veze sa kupanjem.     

     2. Četkanje

četkanje-psaČetkanje treba da bude neizostavno i da prethodi samom procesu kupanja. Bilo da pas ima kratku ili dugu dlaku, četkanje je važno jer će se na taj način otkloniti prljavština i sprečiće se da se dlaka zamrsi. Kupanje će biti mnogo lakše i temeljnije ukoliko je dlaka pre toga dobro očetkana.

     3. Pripremite sve neophodno za kupanje

feniranje-psa

Pre nego što započnete sa kupanjem psa, pripremite sve neophodne rekvizite: šampon, peškire, gumenu podlogu za kadu da se pas ne bi klizao, napunite kadu toplom vodom… Nipošto ne treba da ostavljate psa samog u kadi (ukoliko ste npr. zaboravili nešto u susednoj sobi) jer postoji mogućnost da se on uznemiri, istrči iz kade i napravi problem i sebi i Vama.

     4. Kupanje pasa

kupanje-pasaNakvasite psa toplom vodom, krenuvši od glave ka zadnjem delu. Pazite da voda ne dospe u oči i uši (njih pre kupanja možete zatvoriti čepićima od vate). Šampon je jako bitan zato što se psi ne smeju kupati istim šamponima koje koriste ljudi. Ukoliko koristite šampon protiv parazita, ne zaboravite da proverite da li na pakovanju postoji broj dozvole za lansiranje proizvoda na tržište, jer to predstavlja garanciju njegove neškodljivosti. Nanesite šampon dva puta i potrudite se da ga svaki put dobro isperete, jer ostaci sapunice mogu izazvati svrab i nadraženost kože.

 

      5. Sušenje

sušenje-psa-feniranje

Nakon kupanja, vodu pokupite suvim peškirom. Dlaku možete osušiti i fenom, ali na niskoj temperaturi. I tokom i nakon feniranja, potrebno je češljanje, kako bi dlaka bila što sjajnija. Između kupanja i prve šetnje ostavite da prođe minimum dva sata, da se pas ne bi prehladio, što je naročito važno u zimskom periodu.

Ovih pet kratkih saveta Vam mogu biti od pomoći da kupanje psa pretvorite u što manje stresnu aktivnost, u kojoj će ljubimac možda čak i uživati. Ne dopustite da kupanje bude traumatično iskustvo za Vašeg psa. Potrudite se da ga na sve načine učinite zabavnim i interesantnim kako ne biste morali svaki put da se suočavate sa istim ili sličnim problemima.

Milena Milutinović

Rođena pre dvadeset dve godine u tundrama Sibira. Hiperaktivna, brbljiva i večito čupava plava devojč’ca. Veliki zaljubljenik u životinje i Hari Potera. Čitanje knjiga mi je omiljeni hobi u slobodno vreme (pored gubljenja živaca na nepotrebne stvari).

Podeli svoje mišljene

*