Kupovina psa: 5 stvari koje treba da znate pre nego što se opredelite za kupovinu

Kupovina psa: 5 stvari koje treba da znate pre nego što se opredelite za kupovinu

Usvajanje ili kupovina psa nekada može biti mukotrpan proces. Ali budite sigurni da vredi.

Da li ste razmišljali o idealnom novogodišnjem poklonu za voljenu osobu? Možda je kupovina psa odgovor na to pitanje. Zato ćemo danas govoriti o stvarima koje treba da znate pre nego što kupite/usvojite/uzmete na čuvanje „čovekovog najboljeg prijatelja“.

Životinje su bića koja mogu da nam ulepšaju brojne momente, unesu radost u kuću i nauče nas mnogim životnim lekcijama. Pored svih tih lepih emocija koje posedovanje životinje može da pruži, svakako postoje i one ne tako idealne, ali realne stvari, sa kojima se barem jednom u životu morao suočiti svaki vlasnik životinje.

      1. Kupovina psa – očekivanja

hranjenje-psa-labradorVrlo je važno da znate šta tačno želite. I da budete spremni na sve. I psi su živa bića, pa je stoga i njima potrebna odgovarajuća pažnja i nega. Odmah zaboravite na sopstvena očekivanja i na filmske scene u kojima se psi ne linjaju, ne laju, ne obavljaju nuždu gde stignu i gde su oni najposlušnija bića na svetu. Istina je daleko drugačija od svega toga, a da biste i došli do nekog konkretnog nivoa poslušnosti, potrebno je mnogo uloženog vremena i truda.

      2. Uzrast pasa

štene-psaUkoliko niste spremni da zajedno sa psom prolazite kroz određene periode njihovog odrastanja, onda bi za vas verovatno bila najbolja kupovina psa koji je odrastao. Štenad su kao deca – neposlušna i samovoljna, i ukoliko ne radite na njihovom vaspitanju, takva će i ostati.

      3. Rasa

labrador-pasPodjednako je važno da odaberete koju rasu želite. I da li želite rasnog psa, s obzirom na to da postoji mogućnost da udomite psa npr. sa ulice ili iz prihvatilišta za pse. Prilikom odabira rase, obratite pažnju na stvari poput veličine psa, dlake, nasledne bolesti itd. Ukoliko imate decu, jako je važno da u obzir uzmete rase koje su najbolje za život u porodici sa decom. Postavite sebi kriterijume koje želite da Vaš pas ispuni, sledite ih i onda ćete zasigurno uživati sa svojim ljubimcem.

     4. Dlaka

samojed-pasPsi se linjaju. Neko od vas će sigurno pomisliti: „Vau, dobro jutro!“ ili tako nešto. Međutim, velika većina će prilikom odabira psa, zaneseni njegovom lepotom i umiljatošću, zapravo zaboraviti na ovaj poprilično bitan kriterijum. Dlake će biti svuda po kući/stanu, a vi ćete se hvatati za glavu pitajući se: „Šta mi je sve ovo trebalo?!“

Ukoliko niste spremni da se nosite sa ovim „izazovom“, onda nemojte da uzimate psa (slično je i sa grickanjem stvari po kući/stanu, jurnjavom, obavljanjem fizioloških potreba gde se stigne u najranijem uzrastu). Zaista to mislim. Svakako, možete malo da „skratite sebi muke“ čišćenja psećih dlaka po stanu, tako što ćete redovno češljati svog ljubimca. Postoje i rase koje zahtevaju redovno šišanje (a uz to i redovan trošak), a i one koje nemaju uopšte dlaku.

Na Vama je da odaberete psa koji će najviše odgovarati Vašim zahtevima.

      5. Troškovi za pse – kupovina psa, ishrana

pas-u-kolima-kupovina-psaI za kraj ono najvažnije pitanje – „Koliko će me ovo koštati?“. Odgovor će biti: Sigurno ne malo. Sama kupovina psa, preko odlazaka kod veterinara, do nabavke hrane… Plus, tu su vrlo često i brojni drugi kako planirani, tako i neplanirani troškovi, u zavisnosti od toga šta Vašem psu treba. Ne bih mogla da kažem tačnu sumu, ali pripremite se na to da u pitanju nije mali iznos novca, s obzirom na to da će pas biti član Vaše porodice i da će mu biti potrebna kompletna pažnja i nega.

I za kraj, da dodam još nešto – ukoliko zaista želite da imate psa, ništa od gore navedenog Vas neće uplašiti niti odbiti od te zamisli. Stvari su poprilično jednostavne – imate mogućnost i želju: što ne biste udomili jedno divno stvorenje koje će svojim prisustvom da ulepšava Vaš život i da unosi radost u dom?

 

Milena Milutinović

Rođena pre dvadeset dve godine u tundrama Sibira. Hiperaktivna, brbljiva i večito čupava plava devojč’ca. Veliki zaljubljenik u životinje i Hari Potera. Čitanje knjiga mi je omiljeni hobi u slobodno vreme (pored gubljenja živaca na nepotrebne stvari).

Podeli svoje mišljene

*