Vaša mačka gubi dlaku iako nije sezona linjanja?!

Vaša mačka gubi dlaku iako nije sezona linjanja?!

Da li ste se nekada našli u situaciji da primetite da Vaša mačka gubi dlaku intenzivo, pri čemu to nije ličilo na klasično linjanje?

Postoji veliki broj uzroka koji mogu da dovedu do toga da Vašem ljubimcu počne da opada dlaka. Neki od njih su sasvim bezazleni, dok drugi, mogu da dovedu do ozbiljnih posledica. U principu, linjanje kod mačke (a i kod većine drugih životinja) predstavlja u potpunosti normalnu i prirodnu stvar. Tokom cele godine ona gubi mrtvu dlaku i to je nešto zbog čega nema potrebe brinuti. Kućne mačke su naročito tome podložne jer žive na mestima gde je temperatura tokom cele godine ujednačena. Uglavnom je taj gubitak dlake povezan sa smenom godišnjih doba. U nastavku ćemo Vam ukazati na nekoliko drugih, najčešćih, razloga koji mogu da dovedu do toga da Vaša mačka gubi dlaku, a na koje naročito treba da obratite pažnju.

     Alergije predstavljaju najčešći razlog zbog kog mačka gubi dlaku

Slično kao i ljudi, mačke mogu biti alergične na najrazličitije stvari: hranu, prašinu, lekove, različite hemikalije, gumu, plastiku ili jednostavno na neku tkaninu. Sve to mogu biti okidači koji će kod Vaše mačke izazvati pojavu alergije, a samim tim i opadanje dlake. Ovo se može vrlo jednostavno eliminisati jer je otkrivanje alergijske reakcije kod mačke izuzetno jednostavno.

mačka-leži

     Jer gde su životinje, tu su i buve…

 Pored alergija, buve predstavljaju drugi najčešći razlog zbog kog mačka gubi dlaku. Usled napada buva, mačka se mnogo češe, a samim tim svojim kandžama oštećuje kožu, pri čemu dolazi do opadanja dlake.

mačka-se-češe

     Gljivična oboljenja – kao neizbežan uzrok zbog kog mačka gubi dlaku

 Najpoznatije gljivično oboljenje kod mačaka je tzv. dermatofitoza, kod koje opadanje dlake predstavlja neizbežnu posledicu. Ovo gljivično oboljenje nastaje kao posledica pada imunog sistema, nakon lečenja bakterijskih infekcija antibioticima.

tužna-mačka

     Bolesti

 Pored prethodno navedenih uzroka, koji se lako leče i na jednostavan način mogu sprečiti, nažalost, postoje i oni koji su ozbiljniji i nešto teži za lečenje. Takvi su na primer dijabetes ili hipertireoza zbog koje mačka gubi i na težini istovremeno, što je čini veoma žednom. Tu je takođe i artritis koji uzrokuje gubitak dlake oko zglobova. Međutim gubitak dlake duž celog tela može biti posledica poremećaja rada žlezda.

mačka

      Kako lečiti?

 U situacijama  kada mačka gubi dlaku umereno (sezonsko linjanje), ona će sama sebi pomoći da ukloni višak dlaka – lizanjem. Međutim, da bi se izbegla neprijatna situacija u kojoj mačka može progutati veliku količinu sopstvenih dlaka, najbolje bi bilo da je redovno četkate.

Kada su u pitanju gljivice, buve i alergije, što bi se reklo: „Bolje sprečiti nego lečiti“, te se kao „lek“ preporučuje da svog ljubimca držite što dalje od izvora zaraze, kao i da održavate njegovu redovnu higijenu.

Ukoliko ste uveli neku novinu u život Vaše ljubimice: novu hranu, promenili podlogu za spavanje i tome slično, i uočite da je ubrzo nakon toga mačka počela da gubi dlaku,  dobro razmislite o tome da sve vratite na staro, pošto je očigledno nešto počelo da smeta njenom organizmu.

U svakom drugom slučaju, ukoliko posumnjate na nešto ozbiljnije, obavezno se konsultujte sa veterinarom. Ipak je on taj koji će Vas uputiti u to koje korake je potrebno dalje preduzeti.

 

Odgovori na Vaše nedoumice možda se nalaze baš ovde:

 

mačka gubi dlaku-PetGuards

Milena Milutinović

Rođena pre dvadeset dve godine u tundrama Sibira. Hiperaktivna, brbljiva i večito čupava plava devojč’ca. Veliki zaljubljenik u životinje i Hari Potera. Čitanje knjiga mi je omiljeni hobi u slobodno vreme (pored gubljenja živaca na nepotrebne stvari).

Podeli svoje mišljene

*