Mačka – robot za bake i deke

Mačka – robot za bake i deke

Svetski poznata kompanija za proizvodnju igračaka Hasbro i Braun univerzitet u Providensu (SAD) uspeli su da ostvare uspešnu saradnju kreirajući projekat za koji je država izdvojila čak milion dolara.

Inženjeri i naučnici su uspeli da zajedničkim snagama naprave mačku-robota, kao deo projekta za pomoć starijim osobama. Trenutno je u funkciji probna verzija pod nazivom „Radost za sve“, a osnovna uloga ove mačke jeste da starijim osobama pravi društvo. Interesantno je da ona u potpunosti oponaša pokrete, mjaukanje i predenje pravih mačaka, na taj način izazivajući osećaj kao da se pored Vas nalazi prava životinja, a ne robot. Njena „upotreba“ je veoma jednostavna: najobičnijim dodirom aktiviraju se senzori koji se na njoj nalaze, što znači da ona reaguje na češkanje i maženje, baš kao i prava mačka.

Nakon godina istraživanja, ustanovljeno je da ovakav oblik društva naročito prija osobama obolelim od Alchajmerove bolesti, kao i demencije.

mačka-robot

Takođe, predviđa se da bi neke unapređenije verzije ovakvog ljubimca mogle u budućnosti da pomažu starijim osobama u obavljanju nekih jednostavnijih, svakodnevnih radnji.

Nama se ovo čini kao izuzetno interesantna ideja, a Vama?

Milena Milutinović

Rođena pre dvadeset dve godine u tundrama Sibira. Hiperaktivna, brbljiva i večito čupava plava devojč’ca. Veliki zaljubljenik u životinje i Hari Potera. Čitanje knjiga mi je omiljeni hobi u slobodno vreme (pored gubljenja živaca na nepotrebne stvari).

Podeli svoje mišljene

*