Naučite psa kako da ne laje previše

Naučite psa kako da ne laje previše

Mnogobrojni su razlozi zbog kojih pas počinje da laje: kada želi da upozori na opasnost, kada je uzbuđen, želi da se igra i tome slično. Međutim, postoje situacije u kojima psi laju bez konkretnog razloga, a kada se to dogodi, može doći do problema, pogotovo ukoliko živite u zgradi. Naš današnji blog biće posvećen upravo ovom potencijalnom problemu sa kojim se mogu suočiti vlasnici pasa. U nastavku, nudimo vam nekoliko praktičnih saveta koji će vam pomoći da živite u miru i slozi kako sa svojim ljubimcem, tako i sa svojim komšijama.

  1. Učenje komandi

Možete da naučite psa da laje kada mu vi kažete, a zatim da ga naučite kada da bude tih. Prilikom učenja, nagrade su jako važne, pa samim tim nagradite psa njegovom omiljenom poslasticom nekoliko sekundi nakon što prestane da laje, kako bi shvatio zašto je nagrađen.

naučite psa

  1. Zatvaranje njuške

Jedan od načina kako možete da naučite psa, jeste zatvaranje njuške psu kada krene da laje. Kako biste olakšali celokupan proces, njušku možete zatvoriti korpom ili specijalnom najlon trakom za njušku. Naučite psa da korpu prihvati bez negodovanja. Kada krene sa lajanjem i vi mu stavite korpu, to će biti siguran znak da to ne sme raditi.

usta-psa

  1. Ignorisanje

Ovaj način je manje poželjan, ali može takođe biti i izuzetno efikasan. Ukoliko ne budete obraćali pažnju na lajanje psa, vremenom on će prestati to da radi.

pas-skače-na-čoveka

  1. Odvraćanje pažnje

U situaciji kada pas počinje da laje bez razloga, primena taktike odvraćanja pažnje može biti veoma korisna. Recimo, lupite malo jače vratima, a zatim nastavite da se ponašate kao da se ništa nije desilo. Naravno, zvuk ne sme biti previše jak, jer postoji mogućnost da se vaš pas uplaši, a to vam svakako nije cilj.

Pored svega, važno je upamtiti da lajanje ne treba sprečavati po svaku cenu jer nas ljubimac ponekad može upozoriti na postojanje neke opasnosti. Poenta je da vi njega naučite da on prestane da laje kada mu VI kažete. Posvetite svom psu dovoljno pažnje uz pokušaj sprečavanja nepotrebnog lajanja.

Milena Milutinović

Rođena pre dvadeset dve godine u tundrama Sibira. Hiperaktivna, brbljiva i večito čupava plava devojč’ca. Veliki zaljubljenik u životinje i Hari Potera. Čitanje knjiga mi je omiljeni hobi u slobodno vreme (pored gubljenja živaca na nepotrebne stvari).

2 comments

  1. Veoma korisno 🙂

  2. Kako da naučim psa da ne laje kada neko kuca, zvoni na vrata, ulazi u stan? Pudla je u pitanju. Inače dobra i mirna ali laje prodorno i to pravi problem sa komšijama. Ima 1,5 godinu, ženka.

Podeli svoje mišljene

*