Tigrica – papagaj, šareni i raspevani kućni ljubimac

Tigrica – papagaj, šareni i raspevani kućni ljubimac

Da li ste znali da je uz mačku i psa, papagaj tigrica najzastupljeniji kućni ljubimac na svetu?

Zapravo, reč je o veoma pitomim, živahnim i radoznalim životinjama koje vode svoje poreklo iz Australije. Slično kao i vrabac u Evropi, tigrica u Australiji se nalazi na otvorenom i nastanjuje gradske parkove i kućne vrtove. U ovom tekstu ćemo izneti nekoliko korisnih informacija za sve one koji žele da imaju ovu životinju kao kućnog ljubimca, a nikada pre se nisu imali prilike da imaju papagaja kao kućnog ljubimca.

1. Životni prostor

papagaj-tigricaTigrica voli veći prostor, stoga je najbolja varijanta da imate što veći kavez jer će se ona u njemu osećati dovoljno slobodno, a opet, neće odleteti prvom prilikom čim se otvore vratanca. Za svaku dodatnu pticu koju želite potrebno je da kavez bude 1,5 put veći. Vrlo je važno da im obezbedite posudu sa vodom i hranom, kao i razne igračke: ljuljaške, zvonca, merdevine… Kada tigricu tek donesete u svoj dom, najbolje bi bilo da je držite u kavezu 2 do 3 nedelje kako bi se prilagodila na novo okruženje. Za to vreme možete da je hranite iz ruke da bi proces prilagođavanja bio brži. Nakon toga bi bilo idealno da joj dopuštate da leti nekoliko sati van kaveza, pri čemu pazite da vam vrata i prozori budu zatvoreni da ptica ne bi izletela napolje.

2. Ishrana

papagaj-tigricaU pitanju nisu zahtevne životinje. U svakom pet šopu možete kupiti gotovu mešavinu semenki za Vašu pticu, kao i minerale, koje ne biste trebali da dajete zajedno sa hranom već odvojeno od nje, u odvojenoj posudi. Takođe, ovi ljubimci obožavaju razne poslastice koje možete kupiti u prodavnicama opreme za kućne ljubimce ili im jednostavno dati sveže, oprano i osušeno voće. Od voća jedu skoro sve – banane, jagode, jabuke, kruške, šljive…ali ponekad mogu odbiti limun ili pomorandžu zbog kiselog ukusa. Potrudite se da im ne dajete slane grickalice poput Smokija ili raznih čipseva jer to negativno utiče na proces varenja.

3. Zdravlje i higijena

tigrica-papagajTigrice obožavaju da se kupaju i zato bi bila dobra ideja da im u kavez stavite odvojenu posudu sa vodom za kupanje. Između rešetki u kavezu stavite sipinu kost da bi ptica mogla da oštri svoj kljun i na taj način održava njegovu higijenu. Mitarenje je takođe neizostavan deo, a predstavlja zamenu starog perja novim, slično kao i linjanje kod drugih životinja. U tom periodu, tigrica može biti veoma nervozna zbog svraba koji oseća prilikom zamene perja. Da biste joj pomogli, možete joj davati gotove mineralno-vitaminske dodatke ishrani. Kod tigrica mitarenje se dešava u martu i septembru, a ukoliko je izvan tog perioda onda je najčešće znak neke bolesti. Ukoliko je tigrica nakostrešena, naduvena i nepomično sedi, odmah se obratite veterinaru jer su zdrave tigrice živahne, vesele i nemaju suzne oči.

Tigrice su ptice koje se uz malo truda i strpljenja lako pripitomljavaju i koje jako vole društvo. Najbolje bi bilo da imaju pored sebe drugu tigricu, ali dobro dođu i ogledalo pa i vaše društvo. Dobri su kućni ljubimci za decu školskog uzrasta. Ove ptice dobro oponašaju zvukove iz svoje okoline, a nekad mogu naučiti i nekoliko reči. U pitanju su veoma radoznale životinje koje vole da grickaju sve što vide pred sobom, zato kada je puštate iz kaveza pripazite na predmete poput kablova, knjiga ili nekih važnih dokumenata. Za osobe koje nikada nisu imale papagaja, tigrica predstavlja odličan izbor jer je nije teško održavati, a opet, veoma je interesantna.

 

Milena Milutinović

Rođena pre dvadeset dve godine u tundrama Sibira. Hiperaktivna, brbljiva i večito čupava plava devojč’ca. Veliki zaljubljenik u životinje i Hari Potera. Čitanje knjiga mi je omiljeni hobi u slobodno vreme (pored gubljenja živaca na nepotrebne stvari).

Podeli svoje mišljene

*