Psi se ne linjaju: 5 rasa koje su pogodne za vlasnike sa alergijom na dlaku

Psi se ne linjaju: 5 rasa koje su pogodne za vlasnike sa alergijom na dlaku

U svetu postoji veliki broj ljudi koji bi voleli da imaju psa kao kućnog ljubimca. Međutim usled preosetljivosti na alergene koji se nalaze u psećoj dlaci, oni su jednostavno sprečeni da svoju porodicu obogate za jednog novog člana. Ukoliko vam je neko nekada rekao: ” Psi se ne linjaju! “, nemojte misliti da nije bio u pravu. Srećom, postoje rase pasa koje se vrlo malo ili nimalo linjaju, a poznati su kao hipo-alergeni psi. U nastavku ćemo vam otkriti kojih je to 5 rasa koje su najpogodnije za osobe sa alergijama.

     1.Jazavičar

pas-tragač-jazavičar

Ova rasa je vrlo prepoznatljiva. Sa svojim ušima, dugim telom, kratkim nogama i inteligentnim očima, jazavičar je definitivno svima simpatičan. Postoje tri različita tipa jazavičara: kratkodlaki, oštrodlaki i dugodlaki. Jazavičari duge dlake, logično, zahtevaju redovno četkanje i pomalo se linjaju, zbog čega se osobama alergičnim na pseću dlaku preporučuju prva dva tipa. Međutim jazavičari nisu baš za svaku porodicu jer slabo tolerišu malu decu, a i dosta su nepoverljivi prema strancima, što ih čini dobrim psima čuvarima.

     2.Boston terijer

boston-terijer-pas

Boston terijera iz milošte često nazivaju „američki džentlmen“, što savršeno odgovara njegovoj blagoj naravi. Ima vrlo kratku dlaku, laku za održavanje. Pogodan je za držanje u stanu jer nema jak miris psa i ne linja se mnogo. S obzirom na to da voli da bude u blizini ljudi, ova rasa je idealan izbor za sve ljubitelje malih pasa, a i porodica sa decom.

     3.Patuljasti šnaucer

patuljasti-šnaucer-pas-psi-se-ne-linjaju

Šnauceri su generalno izuzetno nežni i umiljati. Idealni su kućni ljubimci jer poseduju sve odlike pasa čuvara. Održavanje krzna je vrlo jednostavno. Ukoliko je dlaka duga, redovno četkanje se podrazumeva, ali ipak standardni izgled šnaucera podrazumeva kratko ošišanu dlaku, osim na bradi, obrvama, brkovima i nogama. Dlaka je izuzetno meka na dodir i hipo-alergijska je.

     4.Jorkširski terijer

jorkširski-terijer-pas

Ovaj pas iako ima dugu, raskošnu dlaku, vrlo se malo linja. Njegova dlaka zahteva redovno češljanje i pranje kako se ne bi umrsila. Jorkširski terijeri su vrlo društveni i razigrani, a sa druge strane su izuzetno oprezni i teritorijalni. Pored toga što neće imati problema sa dlakama u stanu, vlasnici ove rase mogu da računaju na malog čuvara koji će glasno lajati i na najmanji znak opasnosti ili pojavu uljeza. U potpunosti im odgovara život u stanu jer ne zahtevaju puno prostora.

     5.Maltezer

štene-psa-i-devojka-maltezerMaltezer ima svilenkastu dlaku koja se uopšte ne linja. Da, dobro ste pročitali, ovi psi se ne linjaju. Ukoliko vlasnik odluči da ga ne šiša na kratko, moraće da izdvoji dosta strpljenja i vremena na četkanje, kupanje i friziranje, a ukoliko se dlaka umrsi šišanje je neizbežno. Ovaj maleni pas je neustrašiv i prgav prema ostalim psima, naročito prema onima koji su veći od njega.

Već smo pisali o tome šta treba znati kada je u pitanju kupovina psa, međutim ukoliko ste alergični na pseću dlaku, ovo je tekst koji slobodno možemo pridružiti istoj toj temi. Ukoliko ste želeli da imate psa ali vas je sprečavalo to što ste alergični na dlaku, sada možete da vidite da ipak postoje određene rase koje možete da imate bez straha od posledica po Vaše zdravlje.

PSI SE NE LINJAJU!

Milena Milutinović

Rođena pre dvadeset dve godine u tundrama Sibira. Hiperaktivna, brbljiva i večito čupava plava devojč’ca. Veliki zaljubljenik u životinje i Hari Potera. Čitanje knjiga mi je omiljeni hobi u slobodno vreme (pored gubljenja živaca na nepotrebne stvari).

Podeli svoje mišljene

*