Putovanje sa ljubimcem: kako se pripremiti?

Putovanje sa ljubimcem: kako se pripremiti?

Planirate putovanje sa ljubimcem, međutim niste toliko detaljno upoznati sa time šta je potrebno da imate kako bi Vaš ljubimac putovao?

Rešili ste da provedete dane odmora van sopstvene kuće, negde u inostranstvu? Pri tome, imate ljubimca, ali ste ipak odlučili da ga ne dajete na čuvanje nego da ga povedete sa sobom? U tom slučaju, sigurno ste se ne samo jednom zapitali „Šta mi je potrebno od dokumenata i stvari pre nego što krenem?“ Baš kao i ljudima, i životinjama je potrebno nabaviti određena dokumenta neposredno pre samog odlaska. Celokupan proces dobijanja papirologije može biti veoma naporan i dosadan, ali znate i sami da će se na samom kraju to sigurno isplatiti. U nastavku teksta sledi nekoliko najvažnijih smernica po pitanju dokumenata, kao i najosnovnijih stvari koje morate da ponesete sa sobom pre nego što krenete na putovanje sa ljubimcem.

pas-na-koferu-bigl Koja su dokumenta potrebna za putovanje sa ljubimcem?

Ukoliko putujete u zemlje u okruženju – potrošićete najmanje vremena na sređivanje dokumentacije. Nešto više vremena će biti potrebno ukoliko putujete u zemlje članice Evropske Unije. Kako biste bez problema otputovali na željenu destinaciju, potrebna su Vam sledeća dokumenta:

 • Pasoš za Vašeg ljubimca (dobija se od veterinara)
 • Potvrda da je ljubimac vakcinisan protiv besnila i ostalih zaraznih bolesti najmanje 15 dana pre samog putovanja
 • Potvrda o zdravstvenom stanju (dobija se od licenciranog veterinara, ne starija od 48h)
 • Sertifikat za izlazak iz zemlje (dobija se od Republičke veterinarske inspekcije i važi 4 meseca od dana vađenja ili isteka vakcinacije)

Kada je reč o zemljama Evropske Unije, ova procedura je malo složenija. U ovom slučaju Vam je potrebno da posedujete posebnu Potvrdu o visini titra specifičnih antitela protiv virusa besnila FVN testom. Ovu potvrdu izdaje laboratorija ovlašćena od strane Evropske Unije, a kod nas je to Pasterov zavod u Novom Sadu.

Takođe, zbog specifičnih propisa različitih zemalja, najbolje bi bilo da se prvo detaljno raspitate o nacionalnim propisima države u koju putujete. Ovo naročito važi za države poput Velike Britanije, Švedske, Irske i Malte (u nekim od ovih zemalja je obavezan boravak ljubimca u karantinu, potvrda o tretmanu protiv krpelja i sl.)

Šta je potrebno da se nađe u „koferu“ Vašeg ljubimca?

 Kako bi Vaše putovanje sa ljubimcem bilo što ugodnije, najbolje bi bilo da svom ljubimcu spakujete:

 • Hranu i vodu, kao i posude za njih
 • Osnovne lekove
 • Pesak (za mačke)
 • Pribor za češljanje, šampon za suvo pranje, peškir…
 • Kese za otpad
 • Omiljene igračke
 • Povodac
 • Prekrivač na kome ljubimac spava

Najsigurnije je prenositi ljubimca u transporteru. Izaberite neki koji ima najviše mesta i koji je udoban. Potrudite se da izaberete što kvalitetniji jer je u pitanju dugoročna investicija. Pre puta, dopustite Vašem ljubimcu da se „upozna“ sa transporterom, da boravi u njemu neko vreme, da ga ispita… Možete čak i organizovati probnu vožnju, staviti ljubimca u transporter i u automobil i odvesti se na neku kraću destinaciju. Kako ne bi došlo do problema, obeležite transporter, zalepite na njega nalepnicu sa svojim imenom i prezimenom i brojem telefona.

putovanje-sa-psom

Gde boraviti?

Pažljivo izaberite mesto boravka. Uzimite u obzir da većina hotela ne dozvoljava boravak kućnim ljubimcima. Najbolja varijanta je da pronađete privatni smeštaj gde ćete moći da se dogovorite sa vlasnikom oko boravka Vašeg ljubimca.

Slična situacija je i sa plažama. U nekim zemljama postoje posebna mesta na plažama gde je dopušteno kupanje i šetanje životinja. S obzirom na to da sve zavisi od države do države, najbolje bi bilo da se pre odlaska dobro raspitate o tome.

pas-na-motoru-putovanje-sa-ljubimcem

Čime putovati?

 Automobil

Ukoliko putujete kolima, najsigurnije je da Vašeg ljubimca smesite na zadnje sedište. Ukoliko se radi o manjoj životinji, najbolja varijanta je da je stavite u transporter. U svakom slučaju, bilo da je velika ili mala životinja, neophodno je vezivanje na sedištu. Dajte ljubimcu njegove omiljene ogračke kako bi mogao da se zabavlja tokom puta.

U toku nekih kraćih putovanja, najbolje je da mu dajete samo vodu. Za neka duža putovanja, hranite ljubimca više puta u kraćim razmacima, ali nemojte ga odmah vraćati u automobil, već sačekajte neki vremenski period. Nikako ne puštajte ljubimca napolje bez povoca!

pas-u-automobilu

Avion

Ukoliko putujete avionom, važno je da znate da pravila putovanja sa ljubimcem raspisuje aviokompanija lično. Međutim, postoje neka koja su zajednička za sve, a to je prvenstveno obavezna upotreba transportera. Obično, pas ili mačka težine do 5kg su tretirani kao ručni prtljag i smeju se unositi u avion ali ste stavljaju ispod sedišta. Teže i veće životinje putuju u prostoru za prtljag. U tom slučaju je potrebno doći na let dosta pre propisanog vremena, kako bi se ljubimac smestio pre prtljaga. Kada sletite, budite pažljivi sa svojim ljubimcem, jer on još uvek može biti pod snažnim uticajem leta i pod stresom.

pas-pilot-avion

Srećno putovanje sa ljubimcem i lep odmor želi Vam PetGuards. Uživajte!

Ako ti se ovaj tekst dopao, možeš pročitati i neki od sledećih:

Milena Milutinović

Rođena pre dvadeset dve godine u tundrama Sibira. Hiperaktivna, brbljiva i večito čupava plava devojč’ca. Veliki zaljubljenik u životinje i Hari Potera. Čitanje knjiga mi je omiljeni hobi u slobodno vreme (pored gubljenja živaca na nepotrebne stvari).

Podeli svoje mišljene

*