Koje su to rase pasa koje najduže žive

Koje su to rase pasa koje najduže žive

Prosečan životni vek psa iznosi 12 godina. Kako ovo vreme prolazi, tako veza između vlasnika i ljubimca postaje sve jača, a suočavanje sa gubitkom nikada nije jednostavno. Naravno, godine života su potpuno individualne i zavise od velikog broja faktora: načina života, genetike, pa i od same rase pasa. U nastavku vam otkrivamo rase pasa koje najduže žive u velikom broju slučajeva u odnosu na ostale.

  1. Novogvinejski pevajući pas

novogvinejski-pevajući-pas-rase-pasa-koje-najduže-žive

Prvi put čujete za ovog psa dok čitate naš blog? To nikako ne iznenađuje, s obzirom na to da ova rasa (koja je poznatija i pod imenom Dingo) predstavlja jednu od najređih na svetu. Potičući sa Nove Gvineje, Dingo je prepoznatljiv po svom specifičnom lajanju koje podseća na zavijanje vuka, nekada čak i na pevanje (a ovde možete čuti i kako to zvuči). Samo stotinak njih živi zatvoreno, dok se ostatak nalazi u divljini. Bez obzira na to što je ova rasa proglašena za jednu od najprimitivnijih na svetu, dosta je nežna i umiljata prema ljudima.

Prosečan životni vek: 18 godina

  1. Čivava

čivava-pas

Iako su čivave jedna od najmanjih rasa na svetu, ujedno su i među najdugovečnijim. Poprilično dugačak životni vek čivave duguju svojoj genetici, koja je izuzezno kvalitetna i oslobođena velikog broja naslednih bolesti, čime su one označene i kao jedna od najzdravijih rasa.

Prosečan životni vek: 17 godina

  1. Patuljasta pudla

patuljasta-pudla-pas

Pudle generalno imaju poprilično dugačak životni vek, ali patuljaste pudle (kao najmanje u svojoj grupi) u tome prednjače.

Prosečan životni vek: 16 godina

  1. Džek rasel terijer

džek-rasel-pas

 

Čini se već kao jasno utvrđeni šablon: manji psi imaju duži životni vek, ali ne možemo da se ne zapitamo da li na godine života džek rasel terijera utiče i njegova energičnost i uvek postojeća spremnost za akciju? J

Prosečan životni vek: 16 godina

  1. Kokapu

kokapu-pas

Ova rasa predstavlja jednu veoma interesantnu mešavinu koker španijela i pudle. Na svojoj  dugovečnosti najverovatnije može zahvaliti pudli, s obzirom na to da koker španijeli žive znatno manje.

Prosečan životni vek: 16 godina

  1. Australijski ovčar 

australijski-ovčar-pas

Australijski ovčar koji je nakon Drugog svetskog rata postao nezamenljiv na američkim farmama, poznat je po svojoj visokoj inteligenciji, snažnoj energiji i veoma izraženim nagonom za zaštitu. Ovaj pas sa jakim instinktom za teranje stoke, predstavlja najvećeg psa na našoj listi najdugovečniji rasa.

Prosečan životni vek: 15 godina

  1. Bigl 

bigl-pas

Interesantan podatak: najstariji bigl na svetu, Bač, bio je iz Virdžinije, a umro je 2009. godine u 27-oj godini života.

Prosečan životni vek: 15 godina

Milena Milutinović

Rođena pre dvadeset dve godine u tundrama Sibira. Hiperaktivna, brbljiva i večito čupava plava devojč’ca. Veliki zaljubljenik u životinje i Hari Potera. Čitanje knjiga mi je omiljeni hobi u slobodno vreme (pored gubljenja živaca na nepotrebne stvari).

Podeli svoje mišljene

*