Razgovori sa psima: zašto su dobri?

Razgovori sa psima: zašto su dobri?

Mnogim psima vlasnici se obraćaju kao deci, a najnovija studija govori da je takav pristup zapravo najbolji.

Sigurno ste često uhvatili sebe kako tepate psu ili mu se obraćate tonom punim ljubavi i pažnje. Istraživanja su pokazala da vlasnici to zapravo čine instinktivno jer osećaju bliskost i povezanost sa svojim ljubimcima. Ovakav odnos ima pozitivan učinak na psa, iako vlasnici vrlo često toga nisu svesni.

U toku sprovođenja studija, izvedena su dva eksperimenta: prvi se odnosio na direktan govor obraćanja odrasloj osobi, a drugi na govor obraćanja psu. Prvi govor je zapravo „normalan“, svakodnevni govor, bez preterane upotrebe emocija, dok drugi govor, govor krojen za potrebe psa, u sebi sadrži rečenice pohvale poput „Dobar pas“ ili „Hoćemo li u šetnju“, naravno, uz upotrebu umilne intonacije i emocija.

Nakon izgovaranja rečenica, merena je pažnja pasa, posle čega im je ostavljen izbor sa kim žele da se druže. Psi su se pretežno okretali ka ljudima koji su govorili govorom krojenim za pse. Takođe, utvrđeno je da sadržaj poruke nema nikakve veze, već da je emotivnost tona zapravo ono na osnovu čega se psi opredeljuju za ovu ili onu opciju.

Milena Milutinović

Rođena pre dvadeset dve godine u tundrama Sibira. Hiperaktivna, brbljiva i večito čupava plava devojč’ca. Veliki zaljubljenik u životinje i Hari Potera. Čitanje knjiga mi je omiljeni hobi u slobodno vreme (pored gubljenja živaca na nepotrebne stvari).

Podeli svoje mišljene

*