Šetnja psa: o čemu je potrebno da povedete računa?

Šetnja psa: o čemu je potrebno da povedete računa?

Da li znate da je šetnja psa aktivnost bez koje pas ne može biti potpuno zdrav ukoliko je ne praktikuje svakodnevno?

Šetnja psa je za njih pravo uživanje, a naročito u parkovima koji su specijalno namenjeni za takve prilike. Tamo psi mogu da se vesele i igraju sa drugim ljubimcima, na taj način zadovoljavajući svoju potrebu za druženjem. Bez obzira na sve pozitivne strane, čak ni tako lepa i korisna mesta nisu oslobođena određene količine opasnosti koja vreba kada to najmanje očekujemo.

     Buve i krpelji

pas-ima-krpeljeOpasnost od krpelja preti gde god postoje topla i vlažna mesta među biljkama. Međutim buve pas može dobiti bilo kad i bilo gde kroz interakciju sa drugim životinjama. Naročito na mestima gde psi dolaze u međusobni kontakt i gde postoji velika količina biljaka. Šansa za pojavu neprijatnosti ovakve vrste se mnogostruko uvećava poslednjih godina. Na svu sreću, danas postoji veliki broj različitih proizvoda koji mogu zaštiti Vašeg psa od takvih opasnosti. Takvi proizvodi (poput raznih sprejeva, ogrlica, ampula) mogu da se kupe u svim pet šopovima. Na Vama je samo da ih primenite po uputstvu.

 

     Šetnja psa i njegovo ponašanje

šetnja-psaČesto se događa da vlasnici zanemaruju loše ponašanje svog ljubimca. Dominantno ponašanje psa bi lako moglo da se pretvori u agresiju. Samim tim šansa za tako nešto se naročito povećava kada se pas nalazi u parku sa mnogo drugih životinja. U slučaju da uočite da se Vaš ljubimac agresivno ponaša u blizini drugih pasa, nemojte ga voditi u šetnju na javna mesta poput parkova dok ne regulišete postojeći problem. Verovatno će Vam to samo stvoriti dodatne brige. Ukoliko primetite neki oblik problematičnog ponašanja, nikako nemojte oklevati da se jednostavno šetnja psa obustavi. Nisu svi psi isti: neki vole da se igraju, neki da mirno leže, a neki umeju da budu veoma nasrtljivi. Veoma je važno da poradite na rešavanju ovakvog problema (ukoliko on postoji) što pre, kako se šetnja psa ne bi pretvorila u šetnju vlasnika.

    Zaraze

pas-krpeljVakcinacija Vašeg ljubimca je jako važna zato što postoji velika šansa da se zaraza sa jednog psa prenese na drugog. Međutim, koliko god da su vakcine dobra stvar, one ne mogu uvek da zaštite psa od svake zaraze. Još uvek postoji mogućnost da se zaraza prenese, ali će najverovatnije bolest biti dosta slabijeg intenziteta.

U slučaju da vodite ljubimca u šetnju u periodu kada vladaju pseće zaraze, onda obavezno ponesite sa sobom posudicu i vodu. Tako ćete izbeći da Vaš ljubimac pije vodu iz sumnjivih izvora. što bi mu moglo naškoditi zdravlju. Isto tako, potrudite se da čistite za psom kad god ste u prilici jer čišćenje ostavlja manje prostora za širenje zaraza.

    Pazite na vrućinu

Tokom vrelih letnjih dana potrudite se da ograničite fizičku aktivnost Vašeg psa. Oni imaju veoma malo žlezda za znojenje zato što se hlade disanjem i isparavanjem tečnosti putem šapa. Važno je da sa sobom uvek nosite vodu, kako biste sprečili da vrućina naškodi Vašem ljubimcu.

    Štenci

štene-psaDobro je poznata činjenica da štenci imaju mnogo manje društvenih veština u odnosu na odrasle pse. Oni imaju više energije i zbog toga ne bi bilo poželjno da štene vodite u park dok ga ne vakcinišete i ne pripremite na susret sa ostalim psima. Morate ga naučiti kako da se ponaša u neposrednoj blizini ostalih pasa. Za početak je pametno voditi ga u deo parka gde ima manje životinja kako biste mu pružili priliku da se vremenom prilagodi na postojanje ostalih.

Možemo zaključiti da je veoma bitno da budete oprezni pre nego što odvedete psa u šetnju (naročito ukoliko je reč o njegovoj prvoj šetnji). Određenim, prethodno preduzetim merama sprečićete sve nezgode do kojih može doći tokom šetnje. Sigurni smo da je i Vama važno da Vaš ljubimac bude što je moguće bezbedniji.

Ukoliko Vam je potrebno šetanje psa, možete angažovati neke od naših čuvara ovde.

 

Milena Milutinović

Rođena pre dvadeset dve godine u tundrama Sibira. Hiperaktivna, brbljiva i večito čupava plava devojč’ca. Veliki zaljubljenik u životinje i Hari Potera. Čitanje knjiga mi je omiljeni hobi u slobodno vreme (pored gubljenja živaca na nepotrebne stvari).

1 comment

  1. Moj CHUY voli da ide u setnju,I svaki Dan u isto vrijeme dodje kod mene I gleda me kao da kaze sto cekas idemo.

Podeli svoje mišljene

*