Tajne početnih koraka vlasnika kako dresirati štene

Tajne početnih koraka vlasnika kako dresirati štene

Upravo vam je kući stiglo jedno malo, slatko i umiljato štene, novi član Vaše porodice. Ne možete da prestanete sa zagrljajima i maženjima, a ukoliko imate i decu: to je pravi raj za njih!

Kada ga ugledate, počinjete svet da gledate kroz ružičaste naočare – sasvim ste sigurni u to da će vam zajednički život biti kao u svim onim filmovima koje ste gledali (za slučaj da neki niste, uvek možete da bacite oko na naš tekst o top 5 filmova o psima i opustite se uz neki od njih za vreme praznika sa vašom porodicom), gde su psi poslušni i kao da jedva čekaju da im vlasnik zada neku novu komandu da je ispune. Ni ne razmišljate o tome kako dresirati štene nekada može biti i malo napornije. Na kraju krajeva, Vaše komšije/rođaci imaju psa, koliko to realno može biti teško, pa svako zna kako dresirati štene?!

pas-i-devojka-pas-daje-šapu-devojci

Nakon što je došlo u novi prostor, nije prošlo ni pola sata, Vaše štene se upiškilo na sred kuhinje. Nema veze, mislite, mali je još, očistićete, dok ne nauči da to ne sme da radi.

Posle nekog vremena, čuje se da neko hoda u zgradi pored vrata, a Vaš pas nekontrolisano laje i ne postoji način da ga zaustavite koliko god pokušavali, jer Vas samo tvrdoglavo posmatra kao da Vam poručuje: „Hajde, što me ne zaustaviš?“

Komšije su prošle, on se malo umirio, ali pun energije, kao i svaki mlad pas, posle nekog vremena, traži zanimaciju i počinje da gricka nameštaj.

Tada, Vaš zajednički život zapravo postaje prava muka i želja da ga napokon već jednom smirite i izdresirate postaje sve veća.

Pitate se, kako dresirati štene kada tek dođe u Vaš dom…

Koliko god da je lepo imati ljubimca poput psa, to za sobom uvek nosi određenu dozu odgovornosti i posvećenosti, kao da imate dete: morate da ga pazite, ne smete da ga ostavljate samog i usamljenog (baš zato su tu naši čuvari koji neće dozvoliti da se vaš pas oseća usamljeno i tužno) i što je najvažnije – vaspitavate ga i obučavate kako bi izrastao u dobrog i mirnog psa. Ne moramo uopšte da pominjemo koliko je bitno da ga već od prvih dana dresirate tako što ga učite nekim osnovnim komandama, kao i da ga (a između ostalog i sebe) postepeno uvodite u svet dresure i discipline.

Zato, kako bismo Vam pomogli da savladate prvobitne, najvažnije korake u „vaspitanju“ psa, u ovom prvom u nizu tekstova o dresuri(biće ih još dosta dublje i detaljnije opisanih), krenućemo od najosnovnijih stvari na koje treba da obratite pažnju i započeti sa tim kako dresirati štene od starta.

Motivišite ga da Vas sluša i da razume da je poslušnost dobra

pas-donosi-lopticu

Ubrzo nakon što dovedete svog novog ljubimca kući, potrudite se da ga shvatite i razumete psihologiju pasa. Psi su generalno poslušne životinje, koje naprosto obožavaju da prate lidera. Stoga, ukoliko se budete ponašali kao lider, njegova najveća motivacija će postati zadovoljenje Vaših želja i težnja ka tome da Vas učini srećnim. Ukoliko na njega ne ostavite utisak da ste lider i da treba da Vas sluša, on će i sam biti zbunjen i neće znati šta tačno da radi i kako da se ponaša.

Budite dosledni

Jedini način na koji će Vaš ljubimac išta naučiti, jeste postojanje jasne povezanosti između njegove akcije i Vaše reakcije.

Ukoliko radi nešto dobro – iz sve snage ga pohvalite, nagradite i stavite mu do znanja da je učinio odličnu stvar. Ukoliko ne uradi nešto kako treba – jasno mu pokažite kako niste zadovoljni rezultatom.

Naprimer: ukoliko ne želite da se Vaš pas penje na nameštaj, jasno i glasno mu recite/viknite „NE!“, a ukoliko Vas posluša, pohvalite ga i nagradite.

Ukoliko ne budete dosledni, Vaše štene to takođe neće biti, a to će stvarati zaista velike probleme u budućnosti i pitanje kako dresirati štene će se pretvoriti u to kako ga zaustaviti.

Častite ga poslasticom

pas-i-poslastice-na-stolu

Naravno, to ne znači da treba neprestano da ga obasipate ukusnim grickalicama. Morate da naučite psa da baš svaku od tih poslatica mora da zaradi.

Najbolje je da izbegavate da mu dajete baš svaki put poslasticu kada Vas posluša. A ukoliko ste već napravili ovu grešku i Vaš ljubimac očekuje da će ako uradi nešto za Vas da dobije slatkiš – jednostavno ga postepeno zamenjujte pohvalom. Što srdačnijom. Kada nauči određenu komandu, nagrađujte ga prvo svaki drugi put…pa svaki treći… Uskoro će Vaš ljubimac da nauči da ne može da dobije poslasticu baš svaki put, ali će biti presrećan kada ga pohvalite i to će za njega predstavljati kao da ste mu je dali.

Ispravljajte greške

Štenad nisu prkosna. Ukoliko Vaše štene radi nešto pogrešno, to samo znači da nije znalo da to ne sme. Na Vama je da to ispravite i da ga naučite da radi ono što sme.

Za početak – uhvatite ga na delu. Psi ne mogu da povezu kaznu sa zabranjenom radnjom koju su uradili sat pre, a nekad čak i samo nekoliko minuta ranije. Nikada ne udarajte psa! Umesto toga, ukoliko ga vidite da radi nešto pogrešno, jasnim, glasnim i što strožijim tonom mu recite odsečno „NE!“. Kada se zaustavi, za uzvrat ga pohvalite.

pas-donosi-konopac

Zapravo, celokupan proces dresure psa kod kuće zavisi samo od Vas i od toga da li ste zaista spremni da budete ponekad strogi i pravični kako biste uspeli da ga bilo šta naučite. Nije nemoguće, ne morate plaćati milione da biste svom štenetu obezbedili adekvatnu dresuru samostalno, samo je potrebno malo posvećenosti kao i za svaku drugu stvar.

Ovde smo opisali tek nekoliko prvih, početnih koraka ka uspešnoj dresuri Vašeg ljubimca od ranih šapa, a već u narednom tekstu govorimo o tome kako dresirati štene da ne sme obavljati nuždu u stanu/kući, jer složićete se sa nama, to je možda i najizazovniji deo dresure šteneta. Ukoliko nemate štene, pošaljite ovaj tekst nekome od vaših prijatelja koji ih imaju i pomozite im na vreme da prevaziđu potencijalne probleme koji se mogu javiti pri dresuri njihovog mališana.

Milena Milutinović

Rođena pre dvadeset dve godine u tundrama Sibira. Hiperaktivna, brbljiva i večito čupava plava devojč’ca. Veliki zaljubljenik u životinje i Hari Potera. Čitanje knjiga mi je omiljeni hobi u slobodno vreme (pored gubljenja živaca na nepotrebne stvari).

Podeli svoje mišljene

*