Pa zar i tvoja mačka isto to radi?!

Pa zar i tvoja mačka isto to radi?!

Da li ste se nekada zapitali da li su Vašoj mački sve “ovce” na broju? Možda čak i da je mačka pojela nešto pokvareno, pa se čudno ponaša?

Da li je potrebno odvesti je kod veterinara jer radi, po Vašem mišljenju, malo čudne stvari?

Prošli put smo govorili o tome zašto psi rade pojedine stvari.  Stoga da bi uspostavili ravnotežu na planeti Zemlji, a i da ne bi ostali izgrebanog lica, na red je došao i tekst o 8 stvari koje niste znali o mačkama. Ukoliko imate mačku za kućnog ljubimca, sigurni smo da Vam ovaj tekst može biti od koristi prilikom procene njenog ponašanja ili kako biste sebi uspešno objasnili zašto ona radi to što radi.

   

     Moja mačka nije normalna, pa ona samo prede, utrnuo mi stomak od nje…

Predenje obično predstavlja znak uživanja, ali duboki zvuk predenja može da ukazuje na bol koju mačka oseća. Ukoliko dobro poznajete svog ljubimca, znaćete da uočite razliku. Mačke počinju sa predenjem od prve nedelje života i mogu to konstantno činiti – dok dišu. Još uvek je nepoznato odakle potiče taj zvuk predenja, a neki smatraju da proizilazi iz kardiovaskularnog sistema, a ne iz grla.

mačka-spava-na-prozoru

       Mac, mac, da teta čokoladu, dođi!

 Slično kao i psi, mačke mogu da se razbole, pa i da uginu usled konzumiranja čokolade. Ona je opasna za Vašeg ljubimca iz dva razloga, a to su kakao i šećer. Razlog za to je ogromna količina vremena (nekad čak i 24h!) za razlaganje ovih materija u organizmu mačke. Obična mlečna čokolada ima znatno manje kakao praha u sebi, dok ga bela čokolada nema skoro uopšte, pa je manje verovatno trovanje njima, ali to ne znači da ih treba davati Vašem ljubimcu.

Sledi upozorenje za vlasnike:

Trovanje čokoladom je naročito opasno za mačke i pse koji su srčani bolesnici.

mačka-od-čokolade

      Ostavi me na kraju sveta i ja ću te čekati kod kuće

 Da. Ova pojava se stručno naziva „psi-putovanje“. Još uvek nije utvrđeno na koji tačno način one to rade, ali stručnjaci smatraju da mačke ili koriste sunčevu svetlost kako bi pronašle put ili da imaju magnetne čestice u mozgu koje funkcionišu kao kompas.

mačka-leži

     Hajde da se igramo žmurke. “Ja tražim prva”- reče mačka

 Za snalaženje u ovakvim prostorima, Vaš ljubimac koristi brkove umesto navigatora. Noćni vid mačaka je daleko superiorniji od našeg ili od vida ostalih životinja, ali to ne znači da one vide u mraku. Upravo obrnuto – one ne vide u potpunom mraku, bez barem najmanjeg izvora svetlosti. Ali činjenica je da one vide u polutami mnogo bolje od nas.

mačka-u-mraku

     Zar baš i danas moram da se kupam ?! 🙁

 Naime, mačke ne uživaju u vodi jer njihovo krzno ne funkcioniše dobro kada je mokro. Jedini izuzetak je Turski Van koji obožava da se kupa i pliva. Na to dosta utiče tekstura njegovog krzna, koja ga čini vodootpornim.

mačka-pije-vodu

     A da ti meni sažvaćeš to pa da mi staviš na tacnu?

 Ukoliko ste mislili da mačke mogu da jedu krupne komade hrane, obradovaću Vas time što ću Vam reći da niste u pravu. Ne, mačke ne mogu da jedu hranu u velikim komadima zbog toga što njihova vilica ne može da se pomera u stranu. Ukoliko im stavite veliki komad slanine tek izvađen iz sušare, nemojte se čuditi zašto ga Vaša mačka neće ni probati.

     mačka-jede

     Koliko vremena tih 9 života, mačka zaista može da poživi

 Ukoliko imate sreće, Vaš ljubimac može poživeti čak do 20 godina (što je ekvivalentno naših 96)! Međutim, takvi slučajevi su jako retki. Prosečni životni vek domaće mačke je oko 15 godina, dok za mačke koje žive na ulici je između 3 i 5 godina.

mačka-leži

     Zovite me mačka od gume

 Naime, mačke imaju 230 kostiju u telu (odrasli čovek ima 206). One nemaju ključnu kost, a to im omogućava da se provuku kroz svaki otvor koji nije manji od njihove glave.

mačka-se-liže

Nadamo se da smo Vam razotkrili barem neke tajne Vašeg ljubimca. Ostale ćete morati da spoznate sami, kroz međusobnu komunikaciju i uspostavljanje bližeg kontakta sa mačkom.

 

Odgovori na Vaše nedoumice možda se nalaze baš ovde:

Milena Milutinović

Rođena pre dvadeset dve godine u tundrama Sibira. Hiperaktivna, brbljiva i večito čupava plava devojč’ca. Veliki zaljubljenik u životinje i Hari Potera. Čitanje knjiga mi je omiljeni hobi u slobodno vreme (pored gubljenja živaca na nepotrebne stvari).

Podeli svoje mišljene

*