Zečevi: Šta treba da znate pre nego što ih uzmete za kućnog ljubimca?

Zečevi: Šta treba da znate pre nego što ih uzmete za kućnog ljubimca?

Da li ste znali da zečevima zubi konstantno rastu tokom života i da naprosto obožavaju igračke? Koliko god mislili da znate sve o njima i da su prelaki za održavanje, to ne mora uvek biti slučaj. Da, zečevi jesu „kompaktni“ kućni ljubimci i ne zauzimaju mnogo mesta ali isto tako umeju biti veoma nestašni i nemirni.

Pre nego što postanu član Vaše porodice, veoma je važno da znate da su oni ponekad zahtevni isto koliko i psi i da im je potrebna velika pažnja i nega. Ovde ćemo pokušati da Vam ukažemo na neke stvari na koje biste trebali da obratite pažnju i koje bi trebale da Vam pomognu prilikom donošenja odluke o tome da li da uzmete zeca.

      1. Zečevi obožavaju da se igraju

zečeviU pitanju su vrlo aktivne i druželjubive životinje koje vole igru i koje su privržene svojim vlasnicima. Uz nežno nošenje, mogu vrlo lako da se pripitome. Da bi zečevi bili srećni, potreban im je visok nivo interakcije sa vlasnicima ili drugim zečevima. Igranje i vežbanje izvan kaveza su izvrsan način da se oni aktiviraju u toku dana i da se za vrlo kratko vreme jako usreće.

      2. Zečevi ni malo nisu laki za održavanje

zečeviKako bi im se obezbedila potrebna nega potrebno je dosta strpljenja i rada. Neophodno je često menjanje posipa i čišćenje kaveza. Kada je reč o samom kavezu, potrebno je da on bude veliki (naročito ako želite više od jednog zeca), kako bi Vaš ljubimac mogao što komotnije i bez ikakvih prepreka da se kreće kroz njega. Takođe, biće im potrebna određena veterinarska nega koja ume biti prilično skupa. Sterilisanje i redovno vakcinisanje su važan deo njihovog održavanja.     

      3. Zečevi su glodari 

mali-zec

To znači da im je potrebno kupiti igračke za glodanje. Isto tako, potrebno je dobro obezbediti sva mesta kroz koja zec može da prođe jer uvek može da dođe do toga da on pregrize neki kabal ili nešto slično. Nikada nemojte biti nasilni prema njemu, već ga stalno opominjite i jednom će shvatiti Vašu poruku. A do tada, da ponovimo, samo što bolje obezbedite kuću/stan i pazite na zeku i nećete imati nikakvih problema.

      4. Zečevi ne vole da se kupaju

zecOvo jeste deo održavanja, ali sam smatrala da je bilo potrebno ovo posebno naglasiti. Kupanje se ne preporučuje jer je veoma stresno za zeca. Ukoliko je baš potrebno, onda je najbolje kupati samo delove koji su prljavi, umesto izlaganja kompletnom kupanju. Ukoliko je kompletno kupanje zaista neophodno, onda će zecu biti potrebno mnogo vremena da se osuši, pa bi bilo korisno koristiti nešto da ga osušite (poput fena ali nameštenog na topao, ne vreo program). Međutim, najbolja varijanta bi bila da izbegavate kupanje koliko god je to moguće.

Postoji veliki broj stvari koje je potrebno da znate pre nego što se odlučite da uzmete zeca kao svog ljubimca, a ovde su navedene samo neke od njih. Zečevi se (kao i ostale životinje) linjaju, umeju biti nemirni, zahtevni itd. Oni takođe ne predstavljaju dobar izbor za porodice u kojima postoje deca. Ukoliko su to deca koja su dovoljno zrela da preuzmu na sebe odgovornost čuvanja ovakvog ljubimca, onda neće biti nikakvih problema ukoliko ih pre toga uputite na obaveze koje ih čekaju. Sve u svemu, zečevi su umiljati i mekani kućni ljubimci koji vrlo lako mogu da pridobiju Vašu ljubav i da postanu neizostavan deo porodice.

Milena Milutinović

Rođena pre dvadeset dve godine u tundrama Sibira. Hiperaktivna, brbljiva i večito čupava plava devojč’ca. Veliki zaljubljenik u životinje i Hari Potera. Čitanje knjiga mi je omiljeni hobi u slobodno vreme (pored gubljenja živaca na nepotrebne stvari).

Podeli svoje mišljene

*